Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako do pune korpe paprike: Savjeti za obilnu berbu

Kako do pune korpe paprike: Savjeti za obilnu berbu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za uspješnu proizvodnju paprike i postizanje visokih prinosa potrebno je pridržavati se određenih agrotehničkih mjera. Njega paprike uključuje niz aktivnosti koje osiguravaju optimalne uslove za rast i razvoj biljaka.

Priprema tla i sadnja

Paprika se rasađuje na otvorenom kada se srednja dnevna temperatura zemljišta i vazduha ustali na 15 ⁰C i kada prestane opasnost od kasnih proljećnih mrazeva. Rano rasađivanje može rezultirati slabim razvojem korijena i žutim listovima. Kasnija sadnja skraćuje vegetacijski period, a visoke temperature i nedostatak vlage otežavaju primanje biljaka. Sadnja se može obaviti na ravnu površinu ili na gredice, a razmak između biljaka zavisi od kultivara.

Kultivacija i okopavanje

Kultivacija ili međuredna obrada poboljšava vodno-vazdušni režim zemljišta i uništava korov. Prva međuredna obrada se obavlja dvije nedjelje nakon rasađivanja, a kasnije nakon svake jače kiše ili navodnjavanja. Prva dva kultiviranja se obavljaju na dubinu od 3-5 cm, a kasnija na dubinu do 7 cm. Okopavanje povoljno utiče na razvoj paprike jer rastresa zemljište oko korijenovog sistema.

Navodnjavanje

Navodnjavanje je ključno za uspješan uzgoj paprike. Nakon rasađivanja, paprika se zaliva dva do tri puta sa 10-15 l/m². Nakon ukorijenjavanja, zalivanje se obavlja sa 20-30 l/m². Navodnjavanje se ponavlja tokom vegetacije, posebno u fazama cvjetanja i razvoja plodova.

Prihranjivanje

Prihranjivanje paprike se obavlja u nekoliko faza:

  1. Nakon što us se biljke primile: 2-3 nedjelje nakon sadnje.
  2. U fazi punog cvjetanja i zametanja plodova.

Poslije svakog prihranjivanja obavezno je navodnjavanje i kultivacija. Pravilna prihrana zavisi od vrste đubriva, vremena i načina primjene, što treba raditi po preporuci stručnjaka nakon agrohemijske analize tla.

Folijarna prihrana

Tokom vegetacije, preporučuje se i folijarna prihrana kako bi biljke bile bolje razvijene. Pravilno hranjena biljka sa dobro razvijenim korijenovim sistemom biće otpornija na stresove izazvane temperaturnim razlikama, visokim temperaturama i nedostatkom vlage.

Suzbijanje bolesti

Bolesti poput plamenjače (Phytophthora capsici) i pepelnice (Leveillula taurica) mogu ozbiljno ugroziti prinos paprike. Agrotehničke mjere, promjena plodoreda, pravilno odvodnjavanje, dezinfekcija tla i sjemena, kao i primjena fungicida, ključni su za suzbijanje ovih bolesti.

plamenjača paprike
Plamenjča paprike
Pepelnica paprike
Pepelnica paprike

Redovno praćenje stanja biljaka i brza reakcija na simptome bolesti od suštinskog su značaja za održavanje zdravog usjeva. Kombinacijom agrotehničkih mjera, primjenom fungicida i prirodnih sredstava poput sode bikarbone, uzgajivači mogu osigurati obilnu berbu paprike.

Pridržavanje ovih savjeta pomoći će vam da dobijete zdravu i obilnu berbu paprike, osiguravajući kvalitetne i ukusne plodove, piše agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI