Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako da vam DIMILICA dimi tokom cijelog pregleda košnice

Kako da vam DIMILICA dimi tokom cijelog pregleda košnice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dimilica je pčelarev najbolji drug. Pa ipak, za većinu je održavanje upaljenje dimilice najkomplikovaniji dio pčelarstva. To ne mora da bude tako. Ono što želitie da postignete jeste dovoljno gustog, hladnog dima da potraje tokom cijelog pregleda košnice. Svako ne želite da vam se dimilica ne ugasi čim otvorite košnicu.

pčelarska oprema

Pčelarsku opremu možete naručiti na OLX.BA 

Počnite od blago zgužvanog parčeta novinskog papira veličine teniske loptice. Zapalite papir i postavite ga na dno dimilice. Ugurajte ga pčelarskim nožem. Nježno pritisnite meh nekoliko puta dok ne budete sigurni da papir gori plamenom.

Sve vrste dimilica možete proučiti na linku ipsod:

PORUČI DIMILICE

Dodajte suvu potpalu veličine šibice, pumpajući pri tom mehom. Kada se potpala razgori (čućete pucketanje), polako dadajte sve deblju potpalu. Na kraju, najdeblje grančice trebalo bi da budu debljine palca. Ni jedna grančica ne treba da bude duža od 10-12 cm. Potpala treba da ispuni tri četvrtine dimilice  i mora biti temeljno nabijena uz njene strane. Pčelarskim nožem povremeno prodžarajte vatru. I dalje pumpajte vazduh. Kada potpala bude gorila oko 10 minuta i kada se žeravice zasijaju, vrijeme je da dodate pravo gorivo.

Pročitajte: Umirujuće dejstvo dima na pčele
Koristite gorivo koje gori sporo i odaje dosta dima. Preporučujemo suvu poljevinu ili kanap od kudelje. Fino rade i juta, suvo lišće, čak i suve borove iglice. Gorivo možete kupiti i u prodavnicama pčelarske opreme (obično su to birketi od sabijenih pamučnih vlakana ili piljevine). Ono je takođe dobro. Pčelama je zaista svejedno šta koristite – ali izbjegavajte upotrebu bilo čega sintetičkog ili potencijalno otrovnog.

Održavanje čistoće dimilice

Dobro pitanje koje često čujemo glasi: ” Moja dimilica je sva ulijepljena i treba joj dobro čišćenje. Kako to da uradim?”

Nakon par sezona, unutrašnjost dimilice može biti gusto prekrivena crnim, gumastim katranom. Najbolji način da se on očisti jeste da ogori. Kao i u rernama sa programom za čišćenje, potrebna vam je visoka temperatura. Možete probati pomoću malog plamenika na propan. Možete ga nabaviti u većini prodavnica alata.

Plamenom prelazite preko crnog katrana koj prekriva unutrašnjost dimilice. Palite ga. Kada se zapali, katran sija vatrenonarandžasto, a ona se pretvori u pepeo. Zatvorite plamenik. Kada se dimilica ohladi lako ćete iz nje istresti pepeo. Čista kao suza!

Literatura: “Pčelarstvo za neupućene” Howland Blackiston

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI