Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako da provjerite da li u kući imate buđ

Kako da provjerite da li u kući imate buđ

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Buđ ili plijesan se razmnožava stvaranjem spora koje se prenose vazduhom i traže vodu. Ove spore nisu živi organizmi sve dok su na suvom. S prvim tragovima vode one postaju žive, brzo se razmnožavaju i jako ih je teško iskorijeniti.

Mislite da morate da razbijete zid da provjerite da li u vašem domu ima buđi? Nije potrebno. Zapravo postoji vrlo jednostavan način da to provjerite – a potrebno je samo 30 sekundi.

Kako da provjerite da li u kući imate buđ?

Otvorite poklopac vodokotlića i provjerite donju stranu. Ako tamo vidite plijesan, to može da znači da i na drugim mjestima u vašem domu već postoje spore buđi, koje samo čekaju adekvatne uslove da počnu da se razmnožavaju.

Iako bi pomislili da je to mjesto na kojem bi se sigurno skupljala buđ, to nije tačno. Sam poklopac vodokotlića je težak, i on ne dopušta velikoj količini vazduha da cirkuliše.

Takav mali protok vazduha znači da je moguće da spore plijesni pronađu svoj put unutra, ali šanse za to su prilično male. Međutim, dovoljno je da bilo gdje u kući postoji kolonija spora buđi, a da se odatle ona proširi gotovo svuda.

Više spora znači da se šanse za rast plijesni u rezervoaru povećavaju. Zato povremeno provjeravanje vodokotlića može da spriječi nastanak većih problema u vašem domu.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI