Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako da napravite sapun od aloje

Kako da napravite sapun od aloje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sapun od aloje je najbolja stvar koju možete pokloniti koži.Objasnićemo vam po sistemu “korak po korak” kako da ga napravite.

Sapun od aloje za osjetljivu kožu

Pravljenje sapuna je zabavno i lako. I najbolje je za one koji više vole prirodnu njegu kože. Aloe vera ima višestruke prednosti za kožu. Kada je riječ o blagim sastojcima za njegu kože, aloe vera je šampion, a njena konzistencija olakšava proces pravljenja sapuna.

Ovaj recept je zasnovan na hladom procesu.

Korak 1

Sastojci:

  • 9 g biljne masti
  • 3 g gela od aloe vere
  • 3 g maslinovog ulja
  • 86 g destilovane vode
  • 6 g Natrijum hidroksida (NaOH)

Korak 2

Pored navedenih osnovnih sastojaka, sapunu je potrebno dodati i mirise i još ponešto. Evo nekoliko stvari koje možete isprobati:

  • Ovas (za kožu sklonu aknama ili upaljenu kožu)
  • Morska so (za omekšavanje kože)
  • Eterično ulje lavande (za umirujući miris)
  • Eterično ulje limunske trave (za oštar miris)

Napomena: Za esencijalna ulja koristite 2-3 kapi (svakog ulja u slučaju da koristite više ulja) za svaki komad sapuna od 100 g.

Pročitajte: Najpopularnija biljka na Instagramu: Evo kako da je gajite i njegujete

Korak 3

Zagrijte biljnu mast i maslinovo ulje u mikrovalnoj pećnici na minut.

Korak 4

Natrijum hidroksid je kristalna bijela supstanca koja brzo apsorbuje vlagu i ugljendioksid iz vazduha, a nema specifičan miris. U vodi se lako rastvara uz izdvajanje velike količine toplote. Da ne bi došlo do burne reakcije pravilo je da se kaustična soda sipa u vodu, polako i u malim količinama, nikako obrnuto.

Izmjerite količinu i sipajte u vodu – koristite rukavice, masku i zaštitne naočare zbog isparenja. Sačekajte da isparenja utihnu. Tečnost nemojte dirati golim rukama. Natrijum hidroksid je opasan samo u svom izvornom obliku. Nakon što se proces saponifikacije završi u prirodnom sapunu ne postoje molekuli natrijum hidroksida!

Korak 5

Sada u ovu otopinu natrijum hidroksida dodajte mješavinu maslinovog ulja i biljne masti i promiješajte drvenom kašikom.

Pročitajte: Snižava šećer, smiruje stomak i upale – svaki dom treba da ima ovu biljku

Korak 6

Dodajte gel aloe vere i promiješajte. Biće potrebno neko vrijeme da smesa upije gel i ulje. Budite strpljivi i nastavite da miješate. Dodajte eterična ulja (i druge sastojke) i promiješajte.

Korak 7

Sipajte ovo tijesto u kalup za sapun i držite ga po strani (dalje od svjetlosti, toplote i vlage). Ostavite da stoji 24 sata. Pokrijte kalup peškirom.

Korak 8

Kada se sapun stvrdne, izvadite ga iz kalupa. Sapunu je potrebno najmanje 4 nedjelje za sušenje. Tokom ovog perioda čuvajte ga na hladnom i suvom mjestu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI