Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNajpopularnija biljka na Instagramu: Evo kako da je gajite i njegujete

Najpopularnija biljka na Instagramu: Evo kako da je gajite i njegujete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako volite cvijeće i biljke i uživate u tome da s drugima na društvenim mrežama dijelite fotografije na kojima se vidi vaš trud i rad oko njih, onda vjerujemo da gledate i kako drugi njeguju svoje cvjetne ljubimice.

Jedna američka organizacija je napravila analizu haštagova za cije niz sobnih biljaka, a jedna se istakla kao najpopularnija – u pitanju je aloe vera.

Haštag #aloevera je pretraživan više od 4,8 miliona puta na društvenoj mreži Instagram. Naravno, jedan od razloga je činjenica da se aloe vera upotrebljava i u kozmetičke i u prehrambrene svrhe.

Osim što je lijep ukras u svakoj prostoriji, aloe vera je i korisna jer ovaj sukulent, koji je jednostavan za održavanje, spada u čistače vazduha.

Aloe veri je potrebno pjeskovito ili šljunkovito zemljište. Cvjetanje se javlja krajem proljeća ili početkom ljeta. Ona mora da bude na mjestu koje je osvijetljeno indirektnom sunčevom svjetlošću. Direktno sunce može da joj ošteti listove.

Tlo u kom ćete posaditi aloe veru mora da bude dobro drenirano. U svom prirodnom staništu, aloja uglavnom raste na padinama, tako da joj je u tom slučaju zagarantovana dobra drenaža. Da biste obezbijedili drenažu u saksiji, možete da koristite posebnu zemlju za kaktus ili umiješate malo perlita ili krupnog pijeska i tako napravite svoju mješavinu.

Pročitajte: Kako se koristi ALOE VERA za očuvanje zdravlja kože

Aloe vera obožava vodu. Važno je da omogućite zemljištu da se potpuno isuši između zalivanja. Ukoliko biljku predugo ostavite suvom, lišće će se srmežurati. Oporaviće se kada se zalije, ali dugotrajna suša ili previše vode prouzrokovaće da lišće požuti.

Ova biljka će s vremena na vrijeme proizvesti visoku stabljiku sa malim cvjetovima u obliku zvona. Kada cvjetovi počnu da se suše možete da odrežete stabljiku pri dnu.

Osim toga, glavna biljka može da proizvede nove, manje biljke koje treba samo da premjestite u nove saksije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI