Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajgora mjesta za držanje cvijeća u kući!

Najgora mjesta za držanje cvijeća u kući!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom hladnih dana najbolje je da grupišete kućno cvijeće i približite ih prozorima okrenutim jugu i zapadu

Postoje dva mjesta u stanu koja biljkama zimi najmanje odgovaraju, a to su hladni prozori kroz koje ulazi vazduh i mjesta iznad ili pored radijatora ili nekog drugog izvora toplote.
Zato, prije nego što biljku stavite na prozorsku dasku, proverite da li su prozori hermetički zatvoreni, a važno je paziti i da listovi biljaka ne dodiruju hladno staklo. Radijatori isušuju vazduh i izvlače vlagu iz kućnih biljaka pa je bolje ne držati ih blizu izvora toplote. Ako vidite da lišće vene i prima smeđe nijanse, premjestite biljku dalje od izvora toplote ili je češće prskajte vodom.

Dobra ideja je grupisati biljke jer se tako bolje održava dobar nivo vlage oko njih.

Sunčevo svjetlo je oskudno u ovo doba godine, ali biljkama je ono i dalje potrebno. Zato je bolje držati ih bliže prozorima koji su okrenuti prema jugu ili zapadu jer je na njima najviše direktnog sunčevog svjetla. Takođe, poželjno je povremeno okretati saksije tako da biljka dobija dovoljno svjetla sa svih strana.

Kućne biljke tokom zime rastu sporije pa im je potrebno manje vode. Ukoliko ih zalivate pretjerano, biće podložnije bolestima.
Nagomilana prašina na lišću kućnih biljaka otežava apsorpciju dovoljne količine svjetlosti u ionako kratkim zimskim danima. Redovno uklanjajte prašinu sa listova – prebrišite ih svakih nekoliko nedelja vlažnom krpom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI