Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKafa i duvan u bašti - Pročitajte kako da napravite domaći insekticid

Kafa i duvan u bašti – Pročitajte kako da napravite domaći insekticid

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kafa i duvan – Slobodno se može reći da većina našeg stanovništva od rana jutra voli sebi da skuva kaficu i popuši par cigareta prije bilo čega. Rakijica nije toliko čest prilog, a sa druge strane nije dovoljno rijedak da se ne napomene. Taj jutarnji ritual je toliko popularan da domaćinstva koja nemaju barem jednog člana koji ovako ne započinje dan je teško zamisliti. Dalje, popodnevna kafa ili rakijica uz priču sa prijateljima je takođe neizbježan dio naše svakodnevnice.

Kafa, duvan i njihove posljedice

Činjenica je da pretjeran unos kafe i cigareta može naškoditi ljudskom tijelu. Vodeći se tom činjenicom neko se sjetio da postavi pitanje: Da li šteti i drugim organizmima? Zaključak je bio ,da šteti, itekako šteti.

Američki zemljoradnici su počeli da primjenjuju preparate na bazi nikotina početkom 19. vijeka u cilju suzbijanja štetočina na parcelama i trebljenja buva i vašaka. Hemijska industrija je vremenom uzela stvari u svoje ruke i proizvela razne preparate na bazi nikotina. Preparati se koriste za suzbijanje insekata u na otvorenom polju i zatvorenom prostoru. Ova činjenica je dodatna potvrda o djelotvornosti nikotina kao insekticida.

Postoji mnoštvo formulacija za domaći insekticid koji sadrži nikotin kao aktivnu materiju, sve formulacije su jednostavne i djelotvorne, a materijala za proizvodnju je jeftin i veoma dostupan.

Duvanski koktel, najprostija formula:

  • Odmjeriti 250 ml (jedna šolja) duvana ili opušaka i četiri litre vode;
   Staviti sve sastojke u sud i ostaviti na suncu 24 sata;
  • Nakon 24 sata koktel treba da poprimi boju čaja, ukoliko je tamniji trena dodati još vode dok sa druge strane ako je suviše svijetao treba da odstoji još 24 sata;
  • Dodati tri kafene kašike deterdženta za sudove i koktel je spreman.

Duvanski koktel, pojačana formula:

   • 250 ml (jedna šolja) duvana ili opušaka;
    insekticidna svojstva);
   • Rakijia, vodka ili neko jako alkoholno piće. U obzir dolazi i čist 98% alkohol;
   • 1 litar vode;
   • Tri kafene kašike detredženta za sudove.

Sastojci se pripremaju tako što se u šolju koja je već puna duvanom dodaju tri kašike kafe i sve se prelije alkoholom. Smješu treba ostaviti nedelju dana da odstoji i nakon toga procijediti. Procjeđenu tečnost pomiješati sa litrom vode, dodati deterdžent  i preparat je spreman za upotrebu.

Sa ovog aspekta gledano kafa „sikteruša“ opravdava svoj naziv.

Duvanski koktel, izuzetno pojačana formula:

Priprema se kao prethodno naveden stim što se dodaje još i ekstrakt ljute paprike ili mljevena ljuta paprika.

Ovi kokteli su veoma djelotvorni protiv grinja i lisnih vaši koje ubijaju momentalno pri kontaktu. Gusjenice i potpuno razvijeni insekti stradaju nakon kratkog vremena jer je preparatu potrebno vrijeme da se probije do najranjivijih dijelova njihovog tijela.

Napomene:

   • Ukoliko korisitite koktel preventivno zahvaljujući deterdženu lijepiće se na biljno tijelo i tako će svojim mirisom tjerati štetočine tj. ponašaće se kao repelent.
   • Ukoliko prskate po vetru obavezno prskajte niz vjetar. Ne želite da vam mješavina cigareta, kafe, rakije i ljute paprike završi u ustima ili očima jer izuzetno peče i draži sluzokožu.
   • Duvanske koktele ne primjenjivati u zasadima paradajza, paprike, patlidžana, krompira i ostalim biljkama koje su u srodstvu sa duvanom (fam. Solanance) jer postoji rizik da ih inficirate virusom mozaika lista duvana.

Izvor: ratarstvo.net

PROČITAJTE:

Upoznajte NAJMOĆNIJI prirodni insekticid!

Tretirajte voće prije opadanja lišća prirodnim preparatima od luka, koprive, sode i kreča!

8 domaćih insekticida koje možete napraviti kod kuće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI