Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKada se sije/sadi matičnjak i kako se njeguje?

Kada se sije/sadi matičnjak i kako se njeguje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Matičnjak može direktno da se sije, ili se prave sadnice. Direktna sjetva može da bude u rano proljeće, tj. u martu, ukoliko vremenski uslovi to dopuštaju (u prethodno napravljene redove), a može trajati sve do juna.

Razmak između redova je 60 do 70cm, dok je razmak između jamica u koje se sije 15 do 20cm. Poslije sjetve, zemljište je potrebno pokriti tankim slojem rastresite zemlje i redovno ga zalivati. Sjeme niče u narednih 15 do 20 dana. Ako se sjetva obavi početkom proljeća, usjev se ljeti pokosi, da bi razvio što veći broj izdanaka. Biljke posijane u rano proljeće poslije 70 do 90 dana narastu do 12cm i trebalo bi da imaju dva do četiri sekundarna izdanka sa četiri do šest pari listova.

Sadnice se presađuju u jesen ili u rano proljeće. Sadnja može da se obavlja u redove, u razmaku od 60 do 70cm, kao i kod direktne sjetve, a razmak između biljaka u redu je 25 do 30cm.

Pročitajte: Čaj od matičnjaka – prirodno sredstvo za smirenje i dobar san

Poslije setve ili sadnje, briga o usjevu obuhvata međuredno kultiviranje, prihranjivanje, okopavanje i navodnjavanje, ukoliko je potrebno. Prvo okopavanje valja obaviti čim se pojavi prvi korov ili pokorica, a drugo 15 do 20 dana poslije prvog. Sva dalja okopavanja obavljaju se po potrebi, a posljednje pred samu berbu.

Matičnjak se kosi najmanje dva puta godišnje, i to prije cvjetanja. Košenje se obavlja po suvom vremenu, na visini od 5 do 10cm iznad zemlje. Time se podstiče razvoj izdanaka.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI