Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoKada prihraniti ozime žitarice

Kada prihraniti ozime žitarice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vremenske prilike mogu da prevare, iako su temperature visoke prihranu pšenice treba obaviti u martu mjesecu nakon obavljene analize.

Po vremenskim prilikama, došlo je vrijeme za prihranu ozimih žitarica, ali ako se osvrnemo na datume dolazimo u situaciju da moramo dobro razmisliti o potezima po pitanju vremena prihrane.

Povoljni uslovi za sjetvu podstakli poljoprivrednike da prije, a i posle optimalnih rokova sjetve prionu na posao te je zasijano više površina u odnosu na prethodne godine ili u odnosu na višegodišnje prosjeke.

Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke.

U ovoj situaciji potrebno je odraditi analizu n-min metodom iz razloga što je velika vjerovatnoća da u zemljištu imamo poprilične količine azota, čiji povećan sadržaj slabi otpornost biljaka.

Sa druge strane moramo znati da i manjak azota dovodi do snižavanja prinosa i kvaliteta zrna pšenice.

Sve što je neophodno da znate o prihrani pšenice

Ipak, bez obzira na ovakve vremenske prilike, ne treba žuriti sa prihranom osim na parcelama gde jesenas nije unet azot. Datumski gledano prihrana se obavlja u trećoj dekadi mjeseca marta, a ako imamo suviše bujne usjeve onda te rokove moramo još pomeriti, naravno, ako se ne pojave neke zakašnjele loše vremenske prilike sa kojima imamo iskustva iz prethodnih godina.
Korektivna prihrana će zavisiti od cjelokupne situacije i vremenskih prilika koje će nas zadesiti u narednom periodu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI