Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKada je vrijeme za PRESAĐIVANJE i kako ga obaviti brzo i lako

Kada je vrijeme za PRESAĐIVANJE i kako ga obaviti brzo i lako

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Korijenje izvan rupice na dnu saksije ukazuje na klasičan primjer biljke “zrele” za presađivanje. Žuti vrhovi listova kao i prestanak rasta takođe su znaci skučenog prostora u saksiji.

1. korak

Vađenje biljke iz stare saksije – Ukoliko imate poteškoća u vađenju biljke iz stare plastične saksije zasijecite je oštrim makazama. Vodite računa da ne povrijedite korijen biljke. Možete zemlju dobro natopiti vodom kako bi dodatno olakšali posao. Prstima obuhvatite biljku i lagano je izvucite iz saksije.

2. korak

Pripremite za jedan ili dva broja veću saksiju sa drenažnim slojem (izlomljena cigla, šljunak ili hidrokultura) na dnu saksije. Zatim, preko drenaže, stavite sloj supstrata – zemlje.

3. korak

Stavite biljku na sredinu nove saksije. Novim supstratom – zemljom dopunite saksiju. Pazite da svo korijenje bude pokriveno. Čvrsto pritisnite.

4. korak

U kofu punu meke vode ili kišnice zaronite saksiju do ivice . Izvadite je tek kada mjehurići prestanu da se pojavljuju. Biljku ostavite da se ocijedi od viška vode 15 minuta.  Postupak presađivanja je završen.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Osnovna pravila za presađivanje sobnih biljaka

Kako izvršiti presađivanje starijih voćaka

Difenbahija – Ovako je odžavajte i nećete pogriješiti!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI