Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOsnovna pravila za presađivanje sobnih biljaka

Osnovna pravila za presađivanje sobnih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sobne biljke treba redovno presađivati kako bi sretno i zdravo rasle te ukrašavale naš životni prostor.

Različite vrste rastu različitom brzinom, ali obično je dobro presaditi biljku jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Naime, unutar tog perioda biljka troši hranjive tvari iz zemlje u kojoj se nalazi i osim što raste u visinu, biljci raste i korijen.

Da biste vašim zelenim ljubimcima i divnom cvijeću redovno obezbijedili svježu zemlju i saksiju po mjeri, dobro je da postanete majstor lakog i vještog presađivanja.

Tako nećete gubiti previše vremena, a samim tim ćete se i sljedeći put lakše odlučiti da novom svježinom obradujete bilje. Pročitajte kratke savjete i presađujte biljke kao profesionalni cvjećari.

1. Za presađivanje biljaka kao prostor je najpogodnije kupatilo zbog odgovarajuće vlažnosti vazduha i temperature. Ukoliko presađivanje biljaka obavljate napolju, pripazite da dan ne bude prehladan kako vam se biljke ne bi prehladile.

2. Rupu na dnu nove saksije prekrijte komadićem polomljene glinene posude. Prije nego što sipate svježu zemlju, stavite sloj granulata, šljunka, krupnog pijeska ili kamenčića.

3. Biljku morate polako da izvadite iz stare saksije. Od pomoći može da bude lupkanje po dnu i sa strane, a kod tvrdokornijih slučajeva pomaže potapanje saksije u vodu.

4. Biljku postavite u sredinu nove saksije, sa svih strana naspite zemlju i dobro je pritisnite. Neka nivo bude oko dva cm niži od ivice saksije da voda ne bi prelivala.

5. Nova posuda treba da ima 3-4 cm veći prečnik od prethodne. U njoj će biljka biti stabilna, a korijen može dobro da prodire kroz svježu zemlju. Takođe, kad kupujete saksije, obvezno treba provjeriti imaju li rupice na dnu. Ponekad neke posudice nemaju rupice pa ih treba naknadno probušiti. Rupice su važne zato da višak vode može otići.

6. Zemlja treba da bude tvrda, ali ne i previše sabijena. Poslije zalivanja nikako je ne smijete sabijati jer zbog toga biljka može da oboli.

7. Nakon što biljku presadite, sljedećih nekoliko dana izbjegavajte je stavljati na direktnu sunčevu svjetlost, isto kao što je potrebno izbjegavati i zalivanje tokom nekoliko prvih dana.

Pažljivo sa limunom

Ukoliko volite osvježavajući miris citrusnog voća, pravi izbor je sobni limun u saksiji. Sobni limun može da izraste najviše do dva metra. Da bi biljka lijepo napredovala, potrebno joj je mnogo svjetlosti i obilno zalivanje, naročito od maja do septembra. Mladu biljku presađujte svake godine u za tri broja veću saksiju, kasnije je dovoljno dva puta godišnje da promijenite samo površinski sloj zemlje.

Izvor: nn

PROČITAJTE:

Kako napraviti saksije od starih guma

Stavite ovo na dno saksije i nijedna biljka vam neće uvenuti!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI