Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČIČAK: Za neke je ova biljka nepoželjan KOROV, a drugima hrana i...

ČIČAK: Za neke je ova biljka nepoželjan KOROV, a drugima hrana i LIJEK

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čičak je dvogodišnja biljka za koju se vjeruje da vodi porijeklo iz sjeverne Evrope i Sibira. U Japanu, poznatiji pod nazivom „gobo“, čičak se uzgaja na velikim površinama, kao jedna od važnijih korenastih kultura, sa dugom tradicijom. U botanici, sa druge strane, čičak se smatra divljom, otpornom biljkom koja lako raste i uspijeva u gotovo svakom djelu svijeta.

Benefiti po zdravlje od korijena čička

 • Korijen čička, mladi izdanci, kora i suvo sjeme u sebi sadrže brojna jedinjenja koja pomažu u prevenciji bolesti, poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja i služe mao antioksidans.
 • Korijen sadrži jako malo kalorija, svega 72 na 100 grama. Dobar je izvor i polisaharida koji ne sadrže skrob što ga čini i vrstom laksativa. Neki od polisaharida poput inulina služe kao probiotik i pomažu u smanjenju tjelesne težine, kao i nivoa šećera i holesterola u krvi.
 • Zbog malog sadržaja natrijuma, a znatne količine kalijuma koji je sastavni deo čelija ljudskog organizma i koji pomaže kontrolisanju rada srca i krvnog pritiska, konzumiranje korena čička je veoma preporučljivo.
 • U malim količinama, korijen čička u sebi sadrži mnoge važne vitamine uključujući i vitamin C i E koji su prirodni antioksidansi i koji pomažu ljudskom organizmu u sprječavanju infekcija, raka i neuroloških problema.
 • Takođe, korijen ove biljke sadrži i neke važne minerale poput gvožđa, mangana, magnezijuma, cinka, kalcijuma, selenijuma i fosfora.
 • Korišćenje u medicinske svrhe

  • Kao i u slučaju maslačka, biljke iz iste porodice kao i čičak, gotovo svi njegovi djelovi pronalaze primjenu u različitim tradicionalnim, kao i modernim medicinskim preparatima.
  • Korijen čička tradicionalno je korišćen u mnogim narodnim medicinama kao jedan od najboljih čistača krvi, s obzirom na to da sadrži određene diuretičke čestice koje pomažu da se toksini iz krvi izbace iz tjela preko urina.
  • Biljka se koristi u tretmanima kože kod pojave ekcema, dermatitisa, psorijaze, suve kože a neki delovi biljke se koriste kao biljni lijek za jetru i žuč.
  • Procijeđeno sjeme čička se koristi kao napitak kod bolova u grlu i grudima.
  • Lišće i stablo čička stimulišu apetit i dobar su lijek za gasove i probleme sa varenjem.

Očišćen i suv korijen može ostati svjež nekoliko mjeseci, ukoliko se čuva u hladnom i dobro provjetrenom prostoru. Takođe, može se umotati u mokar papirni ubrus, staviti u plastičnu kesu i čuvati u frižideru tokom nekoliko mjeseci. Ukoliko korijen postane mekan, potrebno ga je natopiti vodom dok ponovo ne očvrsne. Već isječene komade ili kriške bi trebalo držati u frižideru i upotrebiti u najkraćem roku.

Kuvani čičak, sječen na kriške može se jesti posoljen sa puterom. Odlično se slaže sa šargarepom, lukom, paškanatom i pečurkama. Čips od čička sličan je po ukusu krompirovom čipsu kao i čipsu od banane. Mladi izdanci čička, ubrani prije nego što procvjetaju, koriste se u salatama ili kao kuvano povrće.

I dok zdrave osobe mogu koristiti u ishrani korijen čička bez ikakvih ograničenja, pacijenti koji su na terapiji smanjenja količine kalijuma u organizmu, ne treba da ga koriste jer upotreba upravo može dovesti do povećanja koncentracije kalijuma. Kod osjetljivih osoba, korišćenje biljke u ishrani može izazvati neke alergijske reakcije.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

PROČITAJTE JOŠ:

SPASITE HRSKAVICU U KOLJENIMA: IZABERITE NEKI OD OSAM RECEPATA

4 biljke koje radikalno čiste jetru (RECEPT)

Ovako se gaji i razmnožava cimet!

Naučnici su otkrili da ulje ove biljke uništava 97% ćelija raka pluća i dojke

Izvor: Nutrition and You

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI