Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKada i kako orezivati ruže i zašto je to važno

Kada i kako orezivati ruže i zašto je to važno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za ružu kažu da je kraljica cvijeća i najljepši ukras svake bašte. Da bi ruže bile zdrave, napredovale i lijepo cvjetale neophodno je orezivanje tri puta godišnje. Prvo orezivanje je u rano proljeće krajem februara, potom slijedi ljetnje od juna do septembra i jesenje krajem novembra. Orezivanje podrazumijeva uklanjanje grana i drški cvjetova kako biste održali čistu biljku.

Ruže su zimzeleni žbunovi koji u našim umjereno kontinentalnim uslovima, usled zime, odbacuju listove. Prezimljavaju bez većih problema, čak i kada se temperatura spusti više od desetak stepeni ispod nule. Ponekad se desi da dođe do promrzavanja vrhova ili većeg dijela biljke, ali po pravilu biljka se regeneriše i nastavi vegetaciju u narednoj sezoni.

Moderne i hibridne ruže

Rezidba ruža je za mnoge baštovane zahtjevan posao, ali ne morate biti stručnjak da biste ih orezali. Najvažnije je da znate koja vrsta ruža je u pitanju, da li su one koje cvjetaju samo jednom ili više puta tokom sezone, da li rastu na novom ili starom drvetu, da li su penjačice ili grmolike ruže.

Prilikom orezivanja, bez obzira koja je sorta u pitanju, važno je ukloniti slomljene, mrtve, odumrle i bolesne grane. Ovu vrstu rezidbe treba obaviti u rano proljeće prije pojave pupoljaka. Generalno, sve ruže treba orezati kako bi se glavna stabljika biljke imala dobru cirkulaciju vazduha i svjetlosti, ukloniti najstarije izdanke kako bi se napravilo mjesta za nove mladice koje će biti snažnije i bolje cvjetati.

Rezove treba napraviti oko 3, 5 centimetara iznad pupoljka okrenutog napolje. Ukoliko isiječete granu bliže pupoljku može dovesti do njegovog otpadanja i odumiranja grane. Nema potrebe da se pravi rez pod uglom od 45 stepeni, kako tvrde mnogi baštovani, jer nauka nije dokazala da to na bilo koji način može pomoći biljci.

Većina današnjih ruža su moderne, hibridne cvjetnice nastale ukrštanjem. Tu spadaju engleske ruže, hibridne čajne ruže, minijaturne, pejzažne, prizemne ruže, žbunaste ruže, penjačice…

Moderne ruže najčešće imaju jedan cvijet na kraju dugačke drške. Prilikom rezidbe treba ukloniti neke od najstarijih izdanaka što bliže osnovnom drvetu kako bi se napravio prostor za neke nove, snažnije izdanke.

Pročitajte: Razmnožavajte ruže iz SJEMENA: Prve latice će se pojaviti jako brzo čak i kućnim uslovima

Iako izdanci ovih ruža mogu da cvjetaju i do 10 godina, najljepši cvjetovi se formiraju na onim stabljikama koje nisu starije od četiri godine. Preostale drške se skraćuju na dva do šest pupoljaka. Samim orezivanjem se reguliše visina biljke i njen izgled, odnosno da li želite da bude prirodnija, žbunastija ili da ima uređen izgled srednje visine.

Nepisano je pravilo da što je biljka veća i žbunastija cvjetovi su manji i obrnuto. U zavisnosti od sorte moderne ruže koje cvjetaju više puta tokom sezone najčešće daju nove cvjetove na svakih 6-7 nedjelja. Jesenje orezivanje se sprovodi oko šest nedjelja prije zime kako bi se zaustavilo cvjetanje, a biljka dobila priliku da očvrsne prije dolaska hladnijeg vremena. Tokom jesenje rezidbe važno je ukloniti stabljike koje štrče kako biljka ne bi gubila snagu na održavanje ovih drški tokom zime.

Orezivanje penjačica

Rezidba prija i penjačicama pri čemu treba zadrži okvir oko glavnog stabla ukoliko su izdanci zdravi, ne smetaju jedni drugome, ne rastu ispred biljke, u pravcu koji će smetati ili nisu dovoljno savitljivi da se vežu za okvir.

U zavisnosti od toga koliko glavnih izdanaka imate može da se odsiječe 1/3 starih izdanaka kako bi se ojačalo glavno stablo i napravilo mjesta za nove, mlade izdanke. Ovo orezivanje se vrši u rano proljeće.

Ukoliko vaša penjačica raste u obliku lepeze duž ograde, stubova i žica, odrežite bočne izdanke koji rastu nadole ili pod uglom, a ostavite samo one koji rastu pravo ili na gore. Kada se orezivanje završi, glavne stabljike se mogu vezati za okvir, ogradu, stub odnosno podlogu uz koju će se penjati dok rastu. Na ovaj način ruža će proizvoditi cvjetove na bočnim stranama umjesto da cvjeta samo na vrhu glavnog stabla.

Pročitajte: Ruže Polijante – Obilno cvjetaju u toku cijele godine

Penjačice se lagano orezuju u proleće koliko da se uklone odumrle ili tokom zime oštećeni izdanci, dok se velika rezidba sprovodi kad biljka završi sa cvjetanjem. Između ove dvije rezidbe, a tokom ljeta možete povremeno ukliniti odumrle drške ili prorijediti grane kako bi glavna stabljika ima dobru ventilaciju.

Takođe, kao i kod običnih ruža potrebno je uklanjati precvjetale ili uvele cvjetove kako bi se biljka stimulisala da stvara nove pupoljke.

Za razliku od modernih i hibridnih sorti, ruže stare nekoliko decenija se manje orezuju i to lagano u proljeće koliko da se uklone odumrli izdanci dok se jača rezidba sprovodi u jesen kada se skraćuje na 1/3 svoje visine. Ukoliko su u pitanju ruže koje cvjetaju samo jednom tokom sezone nakon cvjetanja uklonite stare izdanke kako biste napravili mjesta za nove i jače mladice.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI