Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img

Zamrzavanje dunje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dunje se mogu zamrznuti direktno ubrane sa stabla, no kako bi zadržale što više ukusa i nutritivna svojstva, preporučuje ih se ipak prije kratko blanširati. No, ako nemate vremena, nećete pogriješiti ni izravnim zamrzavanjem

Operite dunje, uklonite trule komadiće i ogulite koru. Koru nemojte bacati jer je kora dunje puna pektina i možete ju iskoristiti za kuvanje pekmeza, džemova i marmelada. S obzirom na to da je dunja voće koje sadrži puno soka, zamrzavanje odradite u serijama. Uzmite pladanj koji vam stane u zamrzivač, stavite na njega papir za pečenje i poslažite kriške dunje (ili komade) u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na minimalno 3 sata (ovisno o debljini i veličini kriški dunja), a tek nakon toga spremajte u vrećice. Ako planirate koristiti dunje kasnije za daljnju preradu, prvo ih izvagajte, a zatim spremajte u vrećice, tako ćete kasnije moći izvaditi i odmrznuti određenu količinu prilagođenu receptu. Na primjer, spremajte po pola kg dunja u vrećice, a ako vam recept za džem zahtjeva 1 kg, izvadite 2 vrećice.

Smrznute dunje mogu se koristiti i u slanim i u slatkim jelima. Samo ih izvadite iz zamrzivača i direktno ih zamrznute možete peći ili kuhati. Nije ih potrebno odmrzavati. Kuhaju se iznenađujuće brzo čak i smrznute, bilo da su cijele ili izrezane na četvrtine.

PROČITAJTE NEKE RECEPTE OD DUNJE:

  1. Sok od dunja – Recepti i dobrobiti
  2. Kompot od dunja – Provjeren recept za zimnicu
  3. Domaće slatko od dunja
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI