Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPlava voštana prevlaka na šljivama: Zašto i čemu služi?

Plava voštana prevlaka na šljivama: Zašto i čemu služi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljiva, omiljeni voćni plod mnogih, poznata je po svojoj specifičnoj plavoj boji. Ipak, malo je poznato da je ova boja zapravo rezultat prisustva prirodnog voštanog sloja, poznatog kao epikutikularni vosak. Ovaj sloj, osim što šljivi daje prepoznatljivu boju, ima i ključnu ulogu u očuvanju svježine i kvaliteta ploda.

Prirodna zaštita

Epikutikularni vosak je tanak, ali veoma efikasan sloj koji štiti šljive od isušivanja, mikroorganizama i drugih štetnih faktora iz okoline. Čestice voska na površini ploda reflektuju svjetlost na specifičan način, što šljivama daje karakterističnu plavu nijansu. Ova prirodna zaštita omogućava šljivama da duže ostanu svježe i sočne, čak i u nepovoljnim uslovima.

Boja koja se može obrisati

Jedan od zanimljivih aspekata plave boje šljiva je da se ona može lako obrisati. Kada se šljiva protrlja ili opere, voštani sloj se uklanja, otkrivajući sjajniju površinu ploda ispod. Iako ovo može djelovati kao gubitak, uklanjanje voštanog sloja ne utiče na nutritivne vrijednosti šljive, ali može smanjiti njenu prirodnu otpornost na isušivanje i mikroorganizme.

Stručnjaci preporučuju da se šljive peru neposredno prjie konzumacije ili prerade, kako bi se sačuvao zaštitni sloj što je duže moguće. Na taj način, šljive zadržavaju svoju svježinu i sočnost, a potrošači mogu uživati u maksimalnom kvalitetu ovog ukusnog voća, piše agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI