Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoJesenja sadnja arpadžika - Kako osigurati visoke prinose?

Jesenja sadnja arpadžika – Kako osigurati visoke prinose?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesenja sadnja arpadžika – Ovo povrće se sadi kao postrni usjev, kada su njive slobodne od drugih kultura, kada je potrebno na vrijeme izvršiti osnovne operacije kao što su oranje, đubrenje sa 300-400 kg/ha NPK ( 8:16:24) i površinsku pripremu zemljišta.

Jesenja sadnja arpadžika

Proizvodnja lukovice iz jesenje sadnje imaju veoma kratak period mirovanja, pa relativno brzo poslije vađenja dolazi do buđenja klice i prorasta zelenih listova. Ovakve lukovice nisu podesne za duže skladištenje. Zbog toga jesenju sadnju treba koristiti za proizvodnju mladog zelenog luka i konzumnog za brzu realizaciju nakon vađenja. Ako se koristi sitniji arpadžik, sadnja daje veoma dobar prinos i krupne lukovice ali se javlja određen procenat biljaka sa cvjetnim stablom.

Sadnja arpadžika se obavlja od početka septembra do kraja oktobra.

Sadi se u trake od 4-6 redova. U redu se rastojanje kreće od 3 – 7cm, a može i češće ukoliko se vrši sukcesivno čupanje mladog luka u rano proljeće. Dalje mjere njege sastoje se od zaštite usjeva od korova, bolesti i štetočina. Zalivanje se obavlja u drugom dijelu vegetacije ukoliko je to potrebno.

Pročitajte: Sadnja luka u jesen: Savjeti i najbolje sorte za uspješnu berbu

Prihranjivanje se obavlja u rano proljeće sa pojavom 2-3 lista sa 100-120 kg/ha KAN-a. Veoma je dobro ako se pred zimu prekrije agrilom. Ovo povrće se sadi kao postrni usjev, kada su njive slobodne od drugih kultura, kada je potrebno na vrijeme izvršiti osnovne operacije kao što su oranje, đubrenje sa 300-400 kg/ha NPK ( 8:16:24) i površinsku pripremu zemljišta.

Zemljište za ovu proizvodnju mora biti idealno pripremljeno, površinski sloj mora biti mrvičaste strukture. Obavezna je proizvodnja u plodoredu, na isto mjesto može doći poslije 3-4 godine.

Autir: Dipl.ing. Mira Miljković, PSSS Jagodina

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI