Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaJesen nije kraj! Neka vaš vrt oživi s ovim biljkama i u...

Jesen nije kraj! Neka vaš vrt oživi s ovim biljkama i u hladnijim danima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste pravovremeno razmišljali o svome jesenskom vrtu već krajem avgusta možete potražiti prve znake cvjetanja.
Nekako sa završetkom ljeta i laganim dolaskom jeseni i hladnijih dana svi se sve više povlačimo u svoje domove i donekle završavamo našu vrtlarsku sezonu. Jako je prošireno mišljenje da s ovim godišnjim dobom staju svi naši radovi u vrtu i da jedino imamo počistiti ostatke uvelog cvijeće i biljaka i čekati sljedeće proljeće, ali to zapravo nije istina. Jesen je doista jedno od najkoliričnijih doba i pruža mnoge mogućnosti za uživanje u vašem vrtu prije nego dođe zima.
Ako ste pravovremeno razmišljali o svome jesenskom vrtu već krajem kolovoza možete potražiti prve znakove cvjetanja prekrasne ukrasne trave pod nazivom Mali bluestem ili stručog naziva Schizachyrium scoparium koja sjaji blještavilom dijamanata na kasnom ljetnom suncu. Biljka zlatnica takođe je nezamjenjiva u svakom vrtu koji želi veselo dočekati jesen, svojim krasnim žutim cvjetovima uveseljavaće vašu okućnicu sve od jula pa do kasnog oktobra.
Cvjetovi ljubičaste prerijske djeteline (Dalea purpurea) možda su već odavno nestali, ali mekani cilindri bronzano – srebrnih glavica visokog šaša zauzimaju njihovo mjesto i plutaju među tankim lišćem.
Iako možda mislite i da životinjski svijet odlazi drijemati s prvim hladnim danima, rubinasti kolibri ipak dolaze uživati ​​​u plavoj žalfiji (Salvia azurea) u septembru.
Duboko u oktobru posljednji lutalice cijele sezone zauzeti su poslom: velike mliječne bube i mužjaci bumbara uživaju svoje posljednje dane života u cvatu aromatične astre (Symphyotrichum oblongifolium); i nekoliko ženki žutih vrtnih paukova koji prave svoju mrežu upravo iznad tih aromatičnih astera.

Stalne kiše su tu kako bi nahranile korijenje trajnica i grmlja koje će ih prenijeti kroz zimu, a bogati mošus može naći sigurno utočište između konopljuše (Eutrochium purpureum), gospodara zvečarki (Eryngium yuccifolium) i ehinaceje (Echinacea pallida).

Jesen nije kraj nečega – ona je spektakularan početak, samo treba znati šta činimo. Jesen je nešto poput života – neizvjesna i ranjiva, ali zato prepuna boja pa se ne bojte iskoristiti to u svoju korist kako god znate.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI