Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJedina sigurna zarada berba šljiva ili skela

Jedina sigurna zarada berba šljiva ili skela

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Usljed krize koju je uzrokovala pandemija virusa korona, mnogi građani u Republici Srpskoj ostali su bez posla i sve više traže zaradu radeći na dnevnicu sezonske poslove u poljoprivredi, građevinarstvu, ugostiteljstvu…

Iako su se voćari prethodnih godina mučili da nađu radnu snagu, ove godine situacija je malo drugačija.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović istakao je da je ove godine znatno veća zainteresovanost građana za sezonske poslove poput berbi krušaka, jabuka, šljiva, te da će ove godine za razliku od prethodnih moći završiti sezonu na vrijeme.

„Dosta je velika ponuda građana da rade. Svaki dan nam zvone telefoni, radnici se nude. Smatramo da ćemo ove godine imati dovoljno radne snage da sve uradimo kako treba“, rekao je za portal CAPITAL Dojčinović.

Šljiva
Foto AgroSavjet: Šljive

Dnevnice koje voćari nude u poslovima berbi voća, po priči Dojčinovića se kreću oko 40-50 KM, te dnevno ovakvu vrstu posla radi od dvije do tri hiljade radnika u zavisnosti od količine posla.

„Berba voća nije težak posao. Svim radnicima koji dođu pokušavamo da obezbjediti što bolje uslove. Obezbjeđen je smještaj za skoro sve sezonce. Godišnje, samo za plate, tople obroke i prevoz izdvajamo od 1,5 do dva miliona maraka“, navodi Dojčinović.

Prazne skele

Radnik više se traži u građevinskom sektoru, ali to je težak i iscrpljujući fizički posao.

„Dnevnice koje se mogu zaraditi na građevinskim poslovima kreću se oko 50-60 KM. Ljeti je posao intezivniji i uvijek nedostaje dobrih radnika“, kažu nam zaposleni na jednom od banjalučkih gradilišta.

Sekretar udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijama Privredne komore RS Mile Petrović istakao je da u građevinarstvu uvijek fali radnika, te da trenutno ovaj sektor broji oko 9,5 hiljada zaposlenih, ali da je problem što nema kvalifikovanih radnika.

„Činjenica je, da je sve manji broj kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima u oblasti građevinarstva, bez obzira što se zarade stalno povećavaju“, kazao je Petrović.

Sezonaca više zbog otpuštanja i blokiranih granica

Da sve veći broj radnika u Republici Srpskoj traži zaradu u sezonskim poslovima primijetili su i u Savezu sindikata.

Sekretar Saveza sindikata Goran Stanković ističe da je kriza uzdrmala kompletnu privredu, a poslovi koji su nekada bili sigurni, to više nisu.

„U mnogim preduzećima došlo je do otpuštanja radnika, pa samim tim građani koji su ostali bez zaposlenja, usljed nedostatka izbora, odlučuju se za sezonske poslove da bi obezbjedili sebi bilo kakvu egzistenciju“, rekao je Stanković.

Drugi razlog rasta tražnje sezonskih poslova je nemogućnosti odlaska u inostranstvo, a što je prethodnih godina bila ustaljena praksa.

Izvor: capital.ba

PROČITAJTE:

Šljiva – Berba i priprema za pečenje rakije

Zašto se kod ŠLJIVA javljaju KAPLJICE smole?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI