Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoju ZEMLJU odabrati prilikom sadnje CVIJEĆA

Koju ZEMLJU odabrati prilikom sadnje CVIJEĆA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi se naše cvijeće moglo pravilno razvijati, trebamo bismo mu osigurati zdravu zemlju. Savjetujemo vam kako pripremiti zemlju za sadnju cvijeća.

Želite posaditi cvijeće, ali ne znate odakle uopše početi? Prva i osnovna stvar je dobra priprema zemlje pa vam zbog toga donosimo korisne savjete za to kako pripremiti zemlju za sadnju cvijeća.

Ljepota i kvalitet cvijeća uveliko zvisi o početnoj pripremi zemlje za sadnju. Upravo je zemlja ta koja je zadužena da našim budućim biljkama osigura zdrav rast i razvoj. Mi sami itekako možemo uticati na kvalitet tla, uz pravilnu pripremu i eventualnu obnovu.

Najbolja zemlja za sobno cvijeće

Kad je riječ o sobnom cvijeću, zemlju koju stavljamo u tegle možemo nabaviti u cvjećarnicama i vrtnim centrima. Postoje različite vrste zemlje koje koristimo, a dijelimo ih na lake i teške. Lake zemlje su one koje bolje propuštaju vodu te se brže suše, dok su teške zemlje njihova suprotnost.

Danas postoje i mješavine zemlje karakteristične za određene biljke. S obzirom na to, tako razlikujemo zemlju za sukulente, orhideje, ruže i balkonsko cvijeće. Neke mješavine obogaćene su i biološkim vlaknima, gnojivima ili aktivatorima cvjetanja.

Najbolja zemlja za cvijeće je kvalitetna zemlja sa stabilnom strukturom. Ta zemlja sadrži gnojivo sa velikim količinama hranjivih sastojaka dušika, fosfora i kalija. U apotekama možete kupiti supstrat marke POTGROND H koji će osigurati sigran rast vašeg cvijeća.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI