Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIZGLEDA VELIČANSTVENO DOK SE NE PRIBLIŽITE Cvjeta svakih pet do deset godina,...

IZGLEDA VELIČANSTVENO DOK SE NE PRIBLIŽITE Cvjeta svakih pet do deset godina, a kad se to desi BJEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zahvaljujući vlažnom vremenu, građani Južne Kalifornije ovog proljeća imali su priliku da dožive spektakularno cvjetanje biljaka. Cvjetanje biljke Amorfphophallus titanum, poznatije kao “cvijet mrtvac”, koje su prvi put mogli da vide ovog vikenda između Centra za molekularne i prirodne nauke i Dvorane nauka u kampusu Državnog univerziteta Kalifornije u Long Biču, ipak zaslužuje posebnu pažnju, jer se događa tek svakih pet do deset godina.

Cvijet, čiji latinski naziv u prevodu znači “džinovski deformisani falus”, raste u kišnim šumama ostrva Sumatra (Indonezija) i važi za najveći na svijetu, mada je tehnički riječ o cvasti, skupu cvjetova na zajedničkoj osovini. Može da naraste do visine od 180 centimetara i širine do 120 centimetara.

Cvijet obično traje svega 24 sata, ali zbog hladnije temperature u regionu, ovaj bi mogao da izdrži i 48 sati.

Neobičan cvijet u Kaliforniji dobio je nadimak “Fil”, po preminulom profesoru botanike na tom univerzitetu R. Filipu Bejkeru. Ova vrsta cvijeta je poznata ne samo po tome što vrlo rijetko cvjeta, već i po jakom mirisu, zbog koga je dobio još jedan nadimak: “Smrdljivac”.

Oni koji su imali priliku da osjete njegov smrad, kažu da podsjeća na oznojene čarape, pokvareno meso ili mrtvog pacova.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI