Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJabuke iz Hercegovine našle put do egzotičnih destinacija - Maldiva

Jabuke iz Hercegovine našle put do egzotičnih destinacija – Maldiva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najveći dio proizvodnje u Popovom polju ide prema izvozu u zemlje Evropske unije – Nizozemsku, Italiju, Hrvatsku, u Rusiju i u zemlje okruženja, ali i na egzotične destinacije, od kojih su jedna i Maldivi.

Između Trebinja i Ljubinja na Popovom polju na 340 hektara prostiru se plantaže voća i vinove loze firme Popovo polje a.d., od čega polovinu čine vinogradi, a drugu polovinu zasadi jabuke, kruške i trešnje.

Tendencija širenja zasada se nastavlja i u narednom periodu, kao i do sada. Veliku pažnju posvetili smo izboru kvalitetnog sadnog materijala koji smo svakako usaglasili sa potrebama tržišta, ali i nadolazećim svjetskim trendovima kada je u pitanju svježe voće. Odabir sorti se vršio, naravno, i u skladu sa klimatskim uslovima Popovog polja, čime dobivamo kvalitetan proizvod. Sadni materijal uvozimo većinom iz Francuske, Italije i Nizozemske“, rekao je eKapijuDragiša Bašić, rukovodilac sektora za proizvodnju voća u Popovom polju.

Izvoze jabuke do Maldiva

Ovih je dana u toku sezona berbe trešanja, a po njoj su prepoznatljivi kako na lokalnom tako i na tržištu regije, pa se gajbe pune nekim od najkvalitetnijih svjetskih sorti koje imaju u zasadima, a to su kordia, carina, regina.

Ni po čemu ne zaostaje ni sortiment jabuke, naravno, gdje uspijevamo prvi u regiji brati jabuku sorte gala, koja je izvanredne kvalitete“, ističe Bašić te ne krije zadovoljstvo što najveći dio proizvodnje u Popovom polju ide prema izvozu u zemlje Evropske unije – Nizozemsku, Italiju, Hrvatsku, u Rusiju i u zemlje okruženja, ali i na egzotične destinacije, od kojih su jedna i Maldivi.

Sve manje kvalitetne radne snage

Broj zaposlenih varira, a najveći je u sezoni berbe, kada angažiraju i do 300 ljudi dnevno no žali se Bašić kako je svakim danom ponuda kvalitetne radne snage je sve manja i je to jedan od gorućih problema, ne samo u sektoru poljoprivrede, već i u ostalim granama.

Stalno usavršavanje i nadogradnja znanja i vještina neophodna je mjera uspješnog poslovanja i zato radimo na edukaciji kadrova, a ako je neophodno i na angažiranju dodatnih konsultanata.”

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI