Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiIz svojih skrovišta izašla stvorenja iz noćnih mora

Iz svojih skrovišta izašla stvorenja iz noćnih mora

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neobični zglavkari koji izgledaju nešto poput škorpije i pauka, u samoodbrani ispuštaju kiselinu i jedu bubašvabe za večeru, napustili su svoja skloništa i krenula u Teksas u potrazi za hranom i partnerom.

Neobičan paukoliki zglavkari (arahnide) vinegruni, poznati kao “bič škorpioni”, često nazivani i “kopnenim jastogom”, pronađeni su prošle nedjelje u Nacionalnom parku “Big bend” u basenu Čisos. Zaposleni u parku su na društvenim mrežama podjelili fotografiju ovog stvorenja, na užas svojih pratilaca.

Prema riječima zvaničnika parka, ljetna kiša izmamila je vinegrune iz njihovih skrovišta. Stvorenja, dugačka oko tri centimetra, pojavljuju se u ovo doba godine u potrazi za “hranom i ljubavlju”.

Pročitajte: Šta uraditi u slučaju da sretnete zmiju?

Vinegruni su “relativno bezopasni u slučaju da ih ne iznervirate”, kažu prirodnjaci.

Ove arahnide mogu da ugrizu svojim klještima, ali i da iz svog repa ispale “precizno usmjeren” mlaz tečnosti koju čini 85 procentna sirćetna kiselina.

Oba ova odbrambena mehanizma vinegruna nisu opasni po ljude.

Zahvaljujući sirćetu koje izbacuje iz svog repa ovaj zglavkar je dobio i ime vinegrun (eng. vinegar – sirće). Vrsta pronađena u Teksasu je crne boje.

Vinegruni se kreću samo noću, imaju loš vid i najčešće nastanjuju pustinje. Obično love stonoge, škorpione, crvčke, bubašvabe i druge beskičmenjake i to svojim tankim prednjim nogama pomoću kojih osećaju vibracije.

Ženke se mogu prepoznati po mladuncima koje nose na leđima, slično kao škorpije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI