Subota, 21 Maja, 2022
spot_img

Ishrana suprasnih krmača

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osnovna karakteristika ishrane suprasnih krmača je ravnomjerna ishrana tokom cijelog perioda suprasnosti s nešto povećanim obrocima u zadnjoj trećini suprasnosti.

Razvoj ploda kod krmača intenzivan je u posljednjoj trećini graviditeta, što iziskuje i povećanje potrebe. Suprasna krmača ne smije biti mršava, ali isto tako ne smije biti ni predebela. Debele krmače teže se prase, plodovi se često nedovoljno razviju, a novorođena prasad je nevitelna.

Suprasne krmače treba da se hrane tako da starije povećaju težinu za oko 30 kg a prvopraskinje 45-50 kg. Ukupna količina suve materije ne bi trebalo da pređe 1,5-2% tjelesne težine krmače. U zimskoj ishrani osnovna hraniva čine koncentrovana, žita uz dodatak uljanih sačmi i hraniva animalnog porijekla.

Pročitajte: 6 najčešćih početničkih grešaka u uzgoju svinja i kako da ih izbjegnete

Ljetnja ishrana može da bude bazirana na ishrani većih količina zelene mase, posebno lucerke. Kvalitetnom lucerkom može da se zadovolji 50% potrebe u prvoj poloini suprasnosti, a u posljednjoj trećini lucerkom se može zadovoljiti 30% potreba. Ostatak potreba se zadovoljava ishranom koncentrovanih hraniva.

Gravidne krmače se mogu držati na paši, gdje mogu podmiriti 40% potreba u energiji. Pored toga boravak na paši djeluje povoljno na graviditet. Suprasne krmače po pravilu treba hraniti obročno i do dva puta dnevno. Hrana se daje suva, a može da se vlaži čime se smanjuje rasturanje.

Voda se daje po volji. Visoko gravidnim krmačama ne smije se davati velika količina kabaste hrane kako bi se izbjegao uzajamni pritisak digestivnog trakta i ploda. Da bi se izbjegle posljedice mastitisa preporučuje se na nekoliko dana pred porođaj smanjenje obroka.

Pročitajte: Upotreba surutke u ishrani svinja

Na dan prašenja krmačama se ne daje hrana ili eventualno se daje mlaki napoj od mekinja, koji se takođe daje prvi dan po prašenju. Potrebna količina hrane postiže se obično peti dan po prašenju, kada se prelazi na ishranu krmača u laktaciji.

Mast.inž. stočarstva Verica Lazarević, psss.rs

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...