Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeIRIS je cvijet koji se jednostavno gaji - Saznajte zašto se u...

IRIS je cvijet koji se jednostavno gaji – Saznajte zašto se u narodu zove i PERUNIKA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iris je bio poznat još u slovenskoj mitologiji, jer u njemu možemo vidjeti boga groma – Peruna, zbog čega se u našem narodu zove i “perunika”.

Iris kroz legende

Ako je vjerovati staroj legendi, iris raste upravo na onim mjestima gdje Perun baca svoje munje, a duga dodiruje zemlju.

Čak i originalan naziv “iris” u prevodu znači duga, a u grčkoj mitologiji ovaj cvijet je bio u direktnoj vezi sa grčkom boginjom Iridom, koja je sa nebeskih visina prenosila poruke bogova i dugom šarala po nebu.

Zahvaljujući ovakvim legendama, iris je postao simbol nade, vere i dubokog poštovanja, zbog čega su mnoge kraljevske porodice ovaj cvijet počele da koriste kao svojevrstan lični simbol.

U azijskoj tradiciji iris je simbol “plave krvi”, a širom Japana je cijenjen i kao cvijet kojim se nagrađuju dobra, herojska djela.

Oplemenjuje dušu, relaksira tijelo, a pođednako važno mjesto iris zauzima i u parfimeriji i kozmetici.

Pročitajte: Tajni govor cvijeća – Koja je simbolika božura

Kako izgleda iris?

Postoji preko 200 vrsta ovog cvjeta, a najčešće se gaji visoki i srednje visoki. Zbog svog specifičnog izgleda, njegov cvijet se često koristi u cvjećarstvu, ako i u bogatim cvjetnim aranžmanima za svečane prilike.

Iris ima dvoredo sabljasto lišće i razgranato stablo na kome cvjetaju mirisni i krupni cvjetovi. Po jednoj stabljici najčešće budu dva do tri cvijeta.

Perunika cvjeta u raznim nijansama ljubičaste, tamno roze i plave boje, kao i u bijeloj, žutoj, bež, i crvenoj boji, a postoje i vrste koje su posebno interesantne zbog cvjetova u kombinaciji nekoliko boja.

Pročitajte: Simbolika DUDA – Vjerovanja kod nas i u svijetu

Kako se gaji?

Za gajenje irisa biće vam potrebno plodno zemljište normalne vlažnosti, jer ovaj cvijet ne voli teška, suviše kisela i vlažna zemljišta.

Sadnja se obavlja u jesen, od kraja oktobra do polovine novembra, ili u proljeće čim vremenske prilike to dozvole.

Ako sadite iris u saskiji, gledajte da to bude veća i dublja saksija, a ako ga sadite u bašti ili leji, razmak sadnica mora biti oko 30 cm.

Period cvjetanja irisa je od početka maja do kraja juna, a neke vrste održavaju cvijet i u septembru.

Zalivanje treba da bude umjereno, a zemlja skoro pa suva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI