Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje5 biljaka koje bi trebalo zasaditi do kraja aprila: Sada je njihovo...

5 biljaka koje bi trebalo zasaditi do kraja aprila: Sada je njihovo vrijeme

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Botaničari tvrde da, ako biljku zasadimo u pravo vrijeme i njegujemo je kako je potrebno, veće su šanse da ona da svoj maksimum u cevjetovima i ljepoti.

April je pravo vrijeme za sadnju pojedinih vrsta ukrasnih biljaka koje će sve do jeseni davati bajkoviti izgleda vašim terasama i dvorištima.

Botaničari tvrde da, ako biljku zasadimo u pravo vrijeme i njegujemo je kako je potrebno, veće su šanse da ona da svoj maksimum u cevjetovima i ljepoti.

Prema mišljenju stručnjaka, april je idealno vrijeme da posadite ovih pet vrsta cvijeća za bašte i balkone.

Jagorčevina

Jagorčevina ili jaglac

Ona se smatra vesnikom proljeća, a zapravo pravo vrijeme za njenu sadnju je polovina aprila.

Odgovara joj supstrat za geranijume sa 20% peska ili perlita. Prija joj položaj u polusenci i temperatura od pet do 18 stepeni. Neka pre presađivanja jagorčevine bude obezbedjeno vlažno, hranljivo i propusno zemljište. Kad presadite svoje sadnice mlade jagorčevine, zalijte ih i sačekajte još malo do prvih kompletnih cvjetova.

Dan i noć

Dan i noć
Foto: AgroSavjet/Dan i noć

Dan i noć se obično sadi u jesen, ali je april takođe pogodan za sadnju ove veoma posebne biljke. Vjeruje se da infuzija napravljena od cvijeta ove biljke pomaže slomljenim srcima. Ova biljka spada  u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica.

Kod nje su cvjetovi najčešće veliki, ljubičaste boje, ali mogu biti i dvobojni. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja u zavisnosti kada je posađena. Najlakše se razmnožavaju sjemenom. Sade se u saksije. U saksiju srednje veličine stavite ¾ zemlje za cvijeće, potom u nju stavite oko pet sjemenki. Prekrijte sjemenke zemljom do vrha saksije. Postavite na sjenovito mjesto i redovno zalivajte.

Petunije

Petunije
Cvijeće

Petunija je omiljena vrsta cvijeća mnogim ženama, kako za terase, tako i za dvorišta. Njihova ljepota je u cvjetovima različitih boja i nijansi, a april je idealno vrijeme da ih zasadite.  Ukoliko želite da veše petunije cvjetaju punim sjajem, redovno ih zalivajte i uklanjajte stare cvjetove.

Za uspješan uzgoj petunije trebaće vam, osim kvalitetnog sjemena i kvalitetan supstrat za sadnju. Petunija voli rastresito zemljište. Ako je supstrat nešto teži, dodajte mu pijeska kako ne bi postao previše zbijen. Pravilan razmer peska i supstrata trebao bi da bude 1:5.

Cinija

Cinija
Foto: AgroSavjet

U narodu poznata kao “lijepi čovek” , cinija  podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i ima je u raznim bojama.

Cinije se mogu naći u velikom broju boja i oblika cvijeta. Ova biljka se gaji na otvorenom i voli puno sunca. Odgovara joj mjesto zaštićeno od vjetra, bogato hranljivo i umjereno vlažno zemljište. U  aprilu se sadi sjeme u vrtu ili u saksijama, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva, i već posle od šest do osam sedmica mlade biljke cvjetaju.

Kadifica

kadifica

Kadifica je cvijeće čije je idealno vrijeme sadnje april. Ova biljka je veoma otporna na različite vremenske uslove. Kada dostigne visinu od pet do 10 centimetara, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto, gde će ostati tokom cijelog ljeta.

Razmak između biljaka treba da bude od 15 do 25 centimetara. Potrebno joj je redovno zalivanje i prihrana. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara. Precvjetale cvjetove trebalo bi odstranjivati.

Kadifica je jednogodišnja biljka, ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu. Kadifa cvjeta u predivnim narandžastim, bijelim ili žutim nijansama. Ukoliko imate balkon, ovo otporno cvijeće je idalan izbor i za ukrašavanje tog prostora.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI