Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiI godinu dana nakon katastrofe dio Spreče mrtva zona

I godinu dana nakon katastrofe dio Spreče mrtva zona

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

DOBOJ – Godinu dana nakon što su hemikalije iscurile iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu i uništile ribu u slivu Spreče, uočeno je prisustvo ribe oko ušća, ali gornji dio ove rijeke je i dalje mrtva zona, rekao je Srni član Upravnog odbora Ribarskog saveza Republike Srpske Darko Mitrović.

Mitrović je upozorio da, zbog prisustva hemijskog taloga u riječnom koritu, primjerci ribe koji se i nađu u rijeci nisu ispravni za ishranu.

On je istakao da je u slivu rijeke Spreče dugoročno pričinjen totalni pomor ribe zbog hemikalija koja se puštaju vodu, a, osim hemijske industrije, divlje deponije i šljunkare znatno ugrožavaju riblji fond i u slivu rijeke Bosne.

Mitrović je naveo da je posljednji akcident bio u aprilu prošle godine, kada je zbog hemikalije koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu pričinjen totalni pomor ribe u slivu rijeke Spreče koja je nekada bila prirodni rezervat.

“Izvršen je totalni pomor plemenitih vrsta ribe – šarana, soma, smuđa, kao i takozvane bijele ribe”, izjavio je Mitrović i dodao da je prošlogodišnji pomor stavio tačku i na kontinuirano zagađenje sliva rijeke Spreče.

On je pojasnio da je Spreča, zbog termalnih izvora i konfiguracije terena, za dva stepena toplija od Bosne u koju se uliva, zbog čega je i bila bogata raznovrsnom ribom.

Mitrović kaže da je ugrožen i riblji fond u rijeci Bosni zbog hemijske industrije koja je stacionirana uzvodno, ali i zbog velike koncentracije šljunkara.

“U riječno korito ulaze bageri i kamioni, ispušta se motorno ulje, odlažu se gume i smeće. Mehanizacija uništava riječni tok i normalnu migraciju ribe”, upozorio je Mitrović.

On je istakao da nadležni organi nemaju sluha za zahtjeve ribarskih udruženja da se aktivnosti oko eksplatacije šljunka i minerala obustave tokom mrijesta ribe u periodu od marta do aprila.

Mitrović je naveo da je na području Doboja evidentirano 179 divljih deponija, koje se i nakon uklanjanja ponovo stvaraju.

“Veliki dio otpada na kraju završi u vodi, a tome, osim ljudskog faktora, pogoduju visoki vodeni talasi koji kupe smeće sa priobalnih deponija”, rekao je Mitrović.

U svijetu sa danas obilježava Dan zaštite životne sredine – 5. jun, koji je utvrđen odlukom Generalne skupštine UN.

Izvor: NN

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI