Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKoliko biste platili za kafu od ptičjeg izmeta

Koliko biste platili za kafu od ptičjeg izmeta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjećate li se priče o Viktoriji Bekam koja koristi golublji izmet za tretmane lica? Ako ste mislili da je to čudno, vjerujemo da će vas sljedeća priča, o Jacu ptici čiji izmet mnogo košta, zaista zaprepastiti.

Brazilska ptica Jacu kategorizovana je kao jako ugrožena vrsta, a njen izmet se koristi za obradu gurmanske kafe, koja se prodaje širom svijeta za nevjerovatne sume novca. Zašto je toliko skupocijena? Pa, izmet se mora ručno skupljati i prati, kako bi se uklonjila njegova zaštitna membrana.

Naravno, to zahtijeva više sati rada, a kako je ptica sama po sebi ugrožena, njeno pronalaženje je vrijedno nagrade. Ono što je posebno interesantno, jeste faktor koji određuje finese ovako proizvedene kafe, a koji se svodi na vegetarijansku ishranu ptice, koja se sastoji od najfinijih zrelih bobica.

Bez sumnje, prva razlika koju ćete primijetiti između Jacu kafe i prosječne kafe iz supermarket jeste cijena, pošto se u luksuznoj britanskoj robnoj kući Harrods 125 grama Jacu kafe prodaje za sumu od 190 dolara.

Izvor:  Nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI