Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaBorba protiv suše: Kako sačuvati povrće i voćke u vrtu bez navodnjavanja

Borba protiv suše: Kako sačuvati povrće i voćke u vrtu bez navodnjavanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljeto i suša idu ruku pod ruku. Svjedoci smo da su talasi ekstremnih temperatura sve duži, što dovodi do slike da nekada predivan vrt postane braon i suv. Da li može da se sačuva i spasi? Naravno da može, a evo i kako.

Kako vrijeme postaje sve toplije, bašte i povrtnjaci se brže suše i zahtijevaju veću pažnju. Ove godine svi smo svjedoci velike suše, a ovi savjeti vam mogu pomoći.

Žuto lišće ne znači nužno da je biljka mrtva i da joj ne možete pomoći. Prvo, provjerite da li stabljike imaju znake života. Ako su savitljive i čvrste potencijalno možete da oživite biljku. Međutim, ako su stabljike suve i lome se – biljka je mrtva.

Šta možete da uradite?

Prvo, oduprite se porivu da orežete uvenulu biljku. Neke biljke kada pate od suše miruju i samo izgledaju kao da su mrtve. Ukoliko je biljka zaista mrtva – uklonite je iz vrta.

Pravilno zalivanje

Započnite zalivanje polako i obilno, da voda prodre duboko. Najefikasniji način zalivanja je spor i ujednačen tok koji ide direktno do korenske zone. Jedno ili dva temeljna zalivanja mnogo su bolja od čestog i laganog prskanja.

Biljke se razlikuju po tome koliko su sposobne da tolerišu stres zbog suše. Povrće je posebno teško održavati u životu tokom duže suše. Na primjer, paradajz i pasulj zahtijevaju redovno zalivanje i neće tolerisati duge periode bez dovoljno vlage.

Kada je u pitanju drveće ili grmaste vrste prvo zalijte mlade biljke, a zatim one koje su bile u zemlji 2-5 godina. Takođe, zalivajte mala stabla.

Zalivajte rano ujutro. Biljke najviše vode apsorbuju u tom periodu dana. Ukoliko ih zalivate ujutro smanjićete isparavanja i mogućnost pojave gljivičnih oboljenja.

Malčiranje

Malčirajte oko biljaka da bi očuvali vlagu u tlu i umjerenu temperaturu zemljišta. Poželjno je koristiti organski malč, poput sena, slame. Tokom toplotnih talasa ili suše, malč svijetle boje će da reflektuje sunčevu svjetlost i na taj način će pomagati u hlađenju tla.

Đubrenje i suzbijanje korova

Izbegavajte korišćenje đubriva tokom suše. Soli mogu da spale korenje, navodi Davesgarden. Suzbijajte korov. Oni se takmiče sa biljkama za vlagu i hranljive materije.

Optimizam

Tokom vrelih dana razne povrtarske kulture mogu da izgledaju uvelo, ali bi uveče trebalo ponovo da ožive. Na ovaj način one čuvaju energiju tokom najtoplijeg dela dana. Prošetajte po bašti uveče. Biljke koje i dalje izgledaju uvelo signaliziraju da nešto drugo nije u redu sa njima. Posebno obratite pažnju na paradajz kome se listovi suše.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI