Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako spriječiti kovrdžavost lišća breskve: Najučinkovitije mjere zaštite

Kako spriječiti kovrdžavost lišća breskve: Najučinkovitije mjere zaštite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kovrdžavost lišća breskve, uzrokovana gljivicom Taphrina deformans, je jedna od najpoznatijih i najštetnijih bolesti breskve širom svijeta. Bolest je prvi put opisana u Engleskoj 1821. godine, ali je porijeklom iz Kine, postojbine breskve.

Štete koje bolest uzrokuje proizlaze iz prevremenog opadanja lišća i slabljenja vitalnosti voćaka, smanjenja rodnosti i pogoršanja kvaliteta plodova.

Simptomi bolesti javljaju se na svim dijelovima breskve, ali su najizraženiji na lišću. Oboljelo lišće zadebljava, deformiše se, kovrdža, a ako je zahvaćeno u cjelosti potpuno izgubi hlorofil i postaje zeleno-žuto. Sa porastom lišća simptomi postaju izraženiji, ono se sve više kovrdža i poprima ljubičasto-crvenu boju. Na njemu se javlja sivkasta prevlaka, koju čine reproduktivni organi gljive. Oboljelo lišće se sasušuje i opada, a mlado lišće koje se pojavi nakon toga, zbog čega se iznuruje, slabi i prevremeno suši. Ljetorasti ostaju kraći, a cvjetovi se deformišu i opadaju. Plodovi se takođe suše i opadaju.

Pročitajte: Zaštita breskve i nektarine

Optimalni uslovi za razvoj patogena su vlažno i hladno vrijeme u početku vegetacije, a obrazovanje askospora se dešava pri relativnoj vlažnosti vazduha od 95-100%. T. deformans, pored breskve, parazitira nektarinu, nešto ređe se javlja na bademu i vrlo rijetko na kajsiji. Ciklus razvoja bolesti odvija se tokom proljeća i ranog ljeta.

Mjere zaštite

Bolest se suzbija hemijskim tretmanima, ali se preporučuje i primjena mjera integralne zaštite.

Mjere zaštite su veoma važne u zaštiti breskve od patogena T. deformans, a najvažnija su preventivna prskanja. Preparati na bazi bakra koriste se u jesen prije opadanja lišća ili u rano proljeće prije otvaranja pupoljaka čime se postiže veoma dobra zaštita dok se tokom vegetacije mogu izvršiti preventivna prskanja preparatima na bazi cirama, dodina, ditianona u fazi pucanja pupoljaka. Međutim, ukoliko patogen prodre u tkivo i ostvari infekciju, zaštita više nije moguća (kada uočite simptome kovrdžavih listova onda se zaksnili sa zaštitom do sljedeće vegetacije gdje morate ispoštovati sve mjere zaštite da biste spriječili da se vaše breskve ponovo zaraze).

Takođe, sorta breskve može uticati na otpornost prema ovom patogenu. Grupi otpornih ili tolerantnih sorti pripadaju Majski cvet, Amsden, Alexander, Bianco, Loto, Cresthaven, Fayette, Glohaven, Golden Jubilee, Kalamazoo… Pored toga, pravilno đubrenje i obilno zalivanje voćaka mogu pomoći u sprječavanju prevremenog opadanja lišća koje može dovesti do povećanog intenziteta infekcije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI