Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaGrožđe u turšiji: Superhrana koja čuva zdravlje tokom zime

Grožđe u turšiji: Superhrana koja čuva zdravlje tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Grožđe u turšiji je dobar prijedlog da probate nešto što možda do sada niste, ujedno obogatite police sa zimnicom nečim egzotičnim i učinite dobru stvar za svoje zdravlje i imunitet. Bogatstvo ukusa, ali i minerala, vitamina i dobrih bakterija uticaće na više važnih segmenata zdravlja.

Fermentisana i ukiseljena hrana: U čemu nam pomaže i jača zdravlje

Poznate su brojne zdravstvene koristi fermentisane hrane. Na primjer, kiseli krastavčići imaju visoku koncentraciju vitamina kao što su vitamin K, vitamin C i vitamin A. Kombinacija supstanci iz prirodno kisele hrane i vode u kojoj se dodatno kiseli pojačava korisna svojstva. Ostale zdravstvene prednosti kisele i fermentisane hrane su:

Grožđe u turšiji: Da li zadržava ili gubi korisna svojstva

Grožđe ima velike zdravstvene prednosti, prvenstveno zbog visokog sadržaja hranljivih materija i antioksidanata. Gaji se hiljadama godina, uključujući više drevnih civilizacija koje su ga gajile ne samo zbog vina, već su koristile i list vinove loze. Sama proizvodnja vina jeste proces fermentacije grožđa. Naučnici su se decenijama bavili istraživanjem potencijalnih zdravstvenih koristi grožđa, a neke specifične studije su se bavile i drugim oblicima obrade.

Proces fermentacije bez dodavanja šećera nudi još neke dodatne koristi, pa se tako u poslednje vrijeme sve češće susrećemo i sa receptima za pripremanje grožđa u turšiji. Najvažnije je, kažu istraživači, anulirati potencijalni uticaj pesticida, ali to važi i za sirovo grožđe pre pripremanja za fermentaciju sa ciljem pravljenja vina. Što se tiče drugih koristi koje nudi grožđe u turšiji, ne samo da se ne gube korisne materije koje grožđe sadrži, već će se neke i uvećati, ako uzmemo u obzir udružene vrijednosti grožđa same po sebi i potencijalne dobiti fermentisane hrane koju uobičajeno jedemo u zimnici.

Najvažnije zdravstvene koristi grožđa: Vitamini, minerali, antioksidansi

– važni vitamini i minerali, uključujući bakar i vitamine B (tiamin, riboflavin i B6) i K
– može ojačati srce (snižavanje krvnog pritiska širenjem arterija i vena, izlučivanje natrijuma i sprečavanje sužavanje arterija i vena koje bi inače povećale krvni pritisak, uticaj na nivo holesterola boljom apsorpcijom – za to je dobar dokaz mediteranska dijeta)
– visok sadržaj antioksidanata, koji u grožđu ostaju i nakon fermentacije (antocijan, resveratrol i kvercetin, vitamin C, beta karoten, lutein i elaginska kiselina)
– može biti od koristi za zdravlje očiju (manje znakova oštećenja i bolja funkcija mrežnjače, zaštita od od ultraljubičastog A (UVA) svetla, manji rizik od makularne degeneracije
– poboljšava pamćenje, pažnju i raspoloženje (resveratrol može da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti smanjenjem upale mozga i uklanjanjem amiloid-beta peptida)
– podrška zdravlju i gustini kostijum uz napomenu da su za sada u pitanju laboratorijske studije na životinjama (sadržaj kalijuma, mangana i vitamina B, C i K)
– zaštita od bakterija i gljivica (resveratrol ima jaka antimikrobna svojstva a antocijanini koji mogu da unište ćelijske zidove bakterija)
– može usporiti znake starenja (resveratrol aktivira gen SirT1 povezan sa dužim životnim vekom a protein sirtuin reguliše ćelijske procese kao što su starenje i ćelijska smrt)
– smanje upale (jaka antiinflamatorna svojstva inflamatornih markera kao što su faktor nekroze tumora-alfa (TNF-alfa) i interleukin-6 (IL-6) (60, 61)
– može biti od koristi za zdravlje kože i kose (podsticanje dejstva kolagena)
– pozitivni efekti u borbi protiv gojaznosti i pratećih bolesti (dijabetes, bolesti srca) – ekstrakt proantocijanidina iz semena grožđa može povećati nivoe hormona sitosti GLP-1
– poboljšanja probave u ublažavanje zatvora (visok sadržaj vlakana) i 81 odsto sadržaja vode
– bolji san (studije su utvrdile da je grožđe prirodni izvor melatonina, najviše ga ima u kožici).

Pročitajte originalan specijalitet – grožđe i ljuta papričica u turšiji /recept/

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI