Glodari ne miruju zato obiđite vaše usjeve i voćnjake

glodar

Proleće je na pragu i glodari tada ne miruju jer toplo vreme pogoduje aktivnosti štetočina. Tokom jeseni poljski miševi se hrane tek posejanim semenom, a nastavljaju štetnu aktivnost i nakon nicanja useva i na žitnim poljima prave prazna mesta.

U voćnjacima se javlja opasnost da oštete koren i samo stablo i tako dovedu do sušenja stabala. Intenzitet napada se određuje na osnovu broja aktivnih rupa po jednom hektaru.

Provera aktivnosti rupa izvodi se na taj način što rupe zatrpamo zemljom, a sutradan obiđemo da utvrdimo koje su otkopane i u njih postavljamo mamce. Ukoliko na jednom hektaru postoji više od 500 aktivnih rupa, tada se pristupa zaštiti useva i to cinkfosfid preparatima, razbacivanjem mamaka u aktivne rupe po uputstvu proizvođača, a rupe OBAVEZNO zatrpati zemljom. Brojanje izvršimo na jednom uzorku površine i to pomnožimo na veličinu poseda.

U zatravljenim voćnjacima, gde se travnati pokrov samo kosi veća je brojnost glodara nego gde se trava malčira. Zemljište treba mehanički obraditi rotofrezama. U voćnjacima se pristupa zaštiti od ove štetočine ukoliko je broj aktivnih rupa od 10 do 50 po jednom hektaru. Suzbijanje se izvodi u zimskom periodu kada nema plodova. Postavljanje cinkfosfid mamaca obaviti po suvom vremenu, u aktivne rupe, a OBAVEZNO rupe zatrpati zemljom.

Glodari ne miruju zato obiđite vaše useve i voćnjake

Zaštita se obavlja i od zečeva – najbolje okružiti stabla pletivom ili zamotati stabla natron papirom sa tri trake koje treba posebno zavezati da ih vetar ne bi pocepao. Posebno obratiti pažnju na visinu postavljene zaštite jer u slučaju visokih snežnih padavina mogu napasti i ramene grane. Do sada imamo sreće da su snežne padavine uobičajene.

U uslovima organskog uzgoja problem glodara se može sprečavati na sledeći način:

  • Postaviti stubove za sletanje i prečke za sedenje ptica grabljivica. Stub za sletanje ptica, najčešće drveni, treba postaviti na visinu od 2 – 2,5 metra dok poprečne oblice trebaju biti dužine 50 cm.

Predlažemo Vam da obavezno obilazite zasade i preventivno delujete na štetočine, inače možete imati velike štete, ali kada ih otkrijete već je kasno.

PSSS Srbija

Kako zaštititi štale od glodara

 

Preporuka za vas