Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaFLOKI SPASAVA ŽIVOTE Pas heroj iz Čapljine sa spasiocima TRAŽI NESTALE (VIDEO)

FLOKI SPASAVA ŽIVOTE Pas heroj iz Čapljine sa spasiocima TRAŽI NESTALE (VIDEO)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dvogodišnji Floki iz Čapljine zaigrani je pas čija je igra spasavanje života uz članova HGSS Čapljina.

Ovaj border collie početkom proljeća, u petom ili šestom mjesecu, polagaće za licencu koja sadrži pronalaske živih i mrtvih osoba.

Osim što je umiljat, zaigran, znatiželjan i socijalizovan Floki pomaže u velikom broju akcija koje imaju pripadnici HGSS iz Čapljine.

– Licencu koju ćemo mi polagati na proljeće još niko u BiH nema. Mi kada radimo neku potragu, potrebno bi bilo da imamo psa, a takvog licenciranog psa još uvijek niko kod nas nema. Ovaj pas može raditi potragu kako za živim, tako i za mrtvim osobama – ističe Mateo Dadić, rukovodilac stanice HGSS Čapljina, prenosi Čapljinski portal.

Ekipa iz HGSS-a Čapljina je prva koja ide u ovakvu priču u cijeloj BiH.

– Floki će polagati pred komisijom koju čine kolege instruktori iz Hrvatske. Oni imaju licencirane pse i instruktore za taj vid potrage i mi ćemo biti početnici u tome. Jednom mjesečno odlazimo u Hrvatsku da odrađujemo treninge i na taj način učimo i dresiramo psa – kaže Mateo.

Floki će biti na usluzi svima, od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, svih susjednih zemalja te gdje god HGSS iz Čapljine dobije poziv.

Floki svoje dresiranje, kao i pronalazak osoba, smatra igrom. Sva nauka koja se radi sa psom temelji se na igri. Kada pronađe živu ili mrtvu osobu, on krene lajati i tada zapravo traži svoju igračku jer je tako naučen, a naravno nakon toga bude nagrađen.

Ovakav pas, kada prođe cijelu obuku vrijedi i desetine hiljada evra. U obuku je uloženo puno truda, zalaganja i više od dvije godine vremena.

Staloženost, smirenost te razigranost samo su neke od vrlina koje posjeduje ova vrsta psa poput Flokija. Mogu bezbrižno hodati po snijegu, plivati, provlačiti se, a jedini problem je taj što imaju dosta meke šape koje su osjetljive, pa im je potrebno šape mazati više puta na dan.

Kada je riječ o obuci, sa psom na obuku ide njegov vodič.

– Kada pas ide na obuku s njim uvijek ide njegov vodič, gdje god ga zovu. Nikad pas ne može raditi sam, on mora ići s vodičem – kaže Mateo.

Dok dresira svog psa njegov vodič se zapravo tako obučava i uči zajedno sa psom.

Potražni psi na terenu mijenjaju od 30 do 50 ljudi. Njihova detekcija je 95 odsto te kada je riječ o zonama koje se pretražuju, znamo da im možemo vjerovati zbog detekciju koju imaju.

– Održavanje psa i vježbanje s njim je dosta skupo i iziskuje puno vremena. Pas jede posebnu, sirovu hranu, sirovo meso, a njegovo održavanje mjesečno izađe od 500 do 700 KM. Ovakvog psa mi sami finansiramo, što je dosta teško, ali Floki će biti tu kome god bude potrebno – zaključio je Mateo Dadić, voditelj HGSS Čapljina i vlasnik potražnog psa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI