Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVeterinarska komora FBiH i dalje ne smije obavljati poslove propisane zakonom

Veterinarska komora FBiH i dalje ne smije obavljati poslove propisane zakonom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veterinarskoj komori Federacije BiH je naloženo da, bez odlaganja, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH, pokrene postupak pribavljanja saglasnosti resornog ministarstva za izmjene i dopune Statuta.

Federalna vlada prihvatila je informaciju o realizaciji svog zaključka od 10.10.2019. godine kojim nije dala saglasnost na Statut Veterinarske komore Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na javnu ovlast i zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u saradnji sa ovom komorom, otkloni uočene nedostatke. Informacija je sačinjena nakon inspekcijskog nadzora u ovoj instituciji, stoji u saopštenju sa današnje sjednice Vlade FBiH.

Veterinarskoj komori Federacije BiH je naloženo da, bez odlaganja, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH, pokrene postupak pribavljanja saglasnosti resornog ministarstva za izmjene i dopune Statuta.

Poslovi javnih ovlaštenja propisani Zakonom o veterinarstvu u BiH koje treba obavljati Veterinarska komora FBiH ne mogu biti izvršavani sve dok Vlada ne donese odluku na osnovu koje daje saglasnost na Statut Komore u dijelu koji se odnosi na ove poslove.

Resorno federalno ministarstvo je zaduženo da obavlja poslove iz člana 58. stav (3) tačke a) do e) Zakona o veterinarstvu u BiH sve dok Veterinarska komora Federacije BiH ne ispuni propisane zakonske uslove.

Veterinarska komora je obavezana da, nakon izvršenja naloženih obaveza i ispunjenja propisanih uslova u skladu s važećim propisima, pokrene postupak izmjene i dopune registracije kod nadležnog suda, kao subjekta koji ima javna ovlaštenja, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI