Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiFarmerima pomažu u KUPOVINI MEHANIZACIJE: Usvojen novi pravilnik o PODSTICAJIMA u poljoprivredi

Farmerima pomažu u KUPOVINI MEHANIZACIJE: Usvojen novi pravilnik o PODSTICAJIMA u poljoprivredi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon što je Vlada Brčko distrikta nedavno na vanrednoj sjednici usvojila Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2019. godinu, iduće sedmice počeće prijem zahtjeva za podsticaje za koje je i ove godine budžetom izdvojeno 9 miliona KM.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajiš kaže da to neće biti dovoljno, pa će se nedostajući novac, kao i ranijih godina, obezbjeđivati rebalansom budžeta.

Procjenjuje da će za potpuno ispunjavanje obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima nedostajati oko 2 miliona maraka.

– Novina je da podstičemo kapitalne investicije poljoprivredne mehanizacije i objekte za mljekarstvo. Takođe, nova su i rješenja o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Brčko distrikta. Prema usvojenom pravilniku, najbolji ponuđač i izabrani na licitaciji koji ne zaključe ugovore o zakupu neće imati pravo na podsticaj – rekao je Gajić.

On pojašnjava da je ovo jedna od mjera koja bi trebala doprinijeti smanjenju komplikacija i nepravilnosti do kojih dolazi kada se za zakup poljoprivrednog zemljišta ponude visoke cijene, ali se ne zaključe ugovori zbog čega se licitacije poništavaju.

Gajić ističe da nema većih finansijskih promjena u pogledu podsticanja određenih kategorija ili određene proizvodnje.

– I ove godine podsticaji će se odobravati za oko 5.000 hektara različitih kultura, pa se očekuje nešto više od 2.000 zahtjeva poljoprivrednika, koliko ih je bilo i prošle godine – kaže Gajić.

Dodaje da su, kao i ranijih godina, nastojali poboljšati podsticaj za proizvodnju koju traži tržište, kao što je oblast ribarstva u pogledu uzgoja, tova ribe i izgradnje ribnjaka.

– Riba je proizvod koji je veoma tražen i koji se može plasirati na tržištu. Stoga nastojimo da one koji se već bave ovom proizvodnjom podstaknemo na veća ulaganja i povećanje proizvodnje – ističe Gajić.

Od ukupno 11.950.000 KM, koliko su iznosili prošlogodišnji podsticaji poljoprivredi, isplaćeno je 98 odsto, a dio neisplaćenog novca odnosi se na predmete u žalbenom ili upravnom postupku.

Do kraja mjeseca očekuje se i konačna lista odobrenih projekata samozapošljavanja u poljoprivredi za koje je prošle godine iz budžeta izdvojeno 500.000 KM.

– Zaprimljen je 41 biznis plan, zavšene su obuke i u toku je odabir. Minimalan iznos kojim će biti podržani projekti samozapošljavanja u poljoprivredi je 15.000 KM, a maksimalan 20.000 KM – kaže Gajić.

Ovaj program, u saradnji s Odjeljenjem za poljoprivredu, realizuje brčanski Zavod za zapošljavanje.

Vlado Jevtić, direktor Zavoda, kaže da su poljoprivrednici dostavili 79 zahtjeva, 41 biznis plan i da će nakon što komisija nadležnog odjeljenja za poljoprivredu pregleda prispjele biznis planove objaviti konačnu listu.

– Poslije objavljivanja konačne liste slijede žalbene procedure i rokovi tako da prve ugovore možemo zaključiti za oko dva mjeseca – rekao je Jevtić.

Loš prinos

Žetva strnih žitarica na području Brčko distrikta završena je na svih 3.500 hektara, od čega je 2.500 hektara bilo pod pšenicom.

Zbog veoma loših vremenskih prilika proteklog proljeća prinos je veoma mali i kreće se od dvije do četiri ton po hektaru.

– Na parcelama koje su bile duže pod vodom prinos nije ni dvije tone po hektaru –  rekao je Gajić.

Izvor: Srpska Info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI