Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Med i bokvica za savršeno zdravlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje li biljke koje srećemo svaki dan – prolazimo li pokraj njih, a da pritom uopšte nismo svjesni koliko su ljekovite i korisne? Naravno da postoje, jedna od njih je i ženska bokvica. Više puta se desi da je vidimo pokraj puta, nekad je i zgazimo, ili opšte na nju ne obraćamo pažnju – potpuno je ignorišemo i negdje je u svojoj glavi pohranjujemo kao najobičniji korov i tako se prema njoj i ophodimo.

Vjerujte da je to potpuno pogrešno, kada bi se samo neki od nas malo više angažovali, saznali bismo svi da su bokvica i med idealna kombinacija za želudac i snažan imunitet – što sve više potvrđuju i doktori zvanične medicine.

Ovim tekstom ćemo se potruditi da vas uvjerimo u potpuno drugu stranu priče, jer je bokvica kao lijek izuzetna, te da njeno vreme u fitoterapiji i prirodnoj medicini tek dolazi. Ostanite sa nama da biste saznali kako se pravi sirup od bokvice, koji je fenomenalan borac protiv svih vrsta infekcija, naročito ukoliko se kombinuje sa medom.

Ljekovitost bokvice i sastav

Svaka domaćica zna da je salata neophodan dio svakog obroka, što zbog živih materija koje unosimo u organizam, zbog vitamina, dragocjenih minerala i svega toga što nam pomaže da budemo zdravi. E sad, ako nemate vremena da prošetate do vaše pijace, kako biste nabavili sezonsku zelenu salatu, svježu rukolu, kupus i slično, vi skoknite do vašeg dvorišta ili obližnje šume i naberite malo svježe bokvice.

Ne samo što će to biti ukusna salata, već i izuzetno zdrava. Iako će vam najverovatnije svojim izgledom djelovati kao obični štetni korov, u pitanju je veoma korisna biljka. U našoj narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za liječenje želuca.

Takođe bokvicu su koristili spolja za oblaganje rana i čireva po koži, te za razne upale i otoke, dok se ljekovit čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma, rastvaranje sluzi, protiv čira na želucu, kao i kod upale bešike.

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da bokvica i med imaju snažno djelovanje na krv i sistem krvotoka, te na bubrege i jetru. Upravo zbog ovih zdravstvenih prednosti se govori da vrijeme bokvice kao lijeka tek dolazi.

Da rezimiramo kod kojih se sve bolesti može upotrijebiti bokvica kao lijek:

kod hroničnog kašlja,

bronhijalne astme,

bronhitisa,

drugih plućnih oboljenja i komplikacija,

čira na želucu,

čira na dvanaestopalačnom crevu,

hemoroida,

uboda insekata,

vaginalnih infekcija,

produžene menstruacije i krvarenja,

ekcema i dermatoza,

povreda i opekotinama,

bubuljica i akni na koži,

upale bešike

i infekcije mokraćnih kanala.

Kako se koriste bokvica i med za želudac

Da biste dobili ovaj izuzetni prirodni lijek za želudac i crijeva, najpre svježu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode, kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće, jer ona obično raste na zapuštenim – prljavim mjestima.

Nakon pranja, trebate je sitno isjeckati, samljeti (poslužiće i mašina za meso) ukoliko nemate blender. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promješajte i iscijedite tečnost.

Sirup od bokvice sa medom je posebno ljekovit i za tu namjenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje.

Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup. Bokvica i med kao lijek se doziraju tri puta na dan i to po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog lijeka najbolje je da nabavite drvenu kašiku. Ovaj ljekoviti sok, najbolje da čuvajte u frižideru i nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

Takođe, ako se zajedno koriste bokvica i med za želudac najbolje efekte ćete postići sa medom koji je dobijen sa hladnom preradom.

Pročitajte: Kora od vrbe – Da li ste znali koja ljekovita svojstva posjeduje?

Tada će doći do još boljih rezultata, jer sam med koji je hladno prerađen ima izuzetno djelovanje na brojne bakterije u želucu i našim crijevima, sa bokvicom je još bolji tandem.

Koristite ovaj narodni lijek samo nekoliko dana i odmah ćete osjetiti olakšanje. Sok od bokvice sa medom, ako se dozira prema uputstvu imaće izvanredno dejstvo. On će na čudesan način da zacijeli i regeneriše sluznicu želuca i njega sve više prihvataju i ljekari zvanične medicine.

Ako ovoj recepturi dodate i čaj napravljen od jednakih delova kantariona i slatkog korijena, lečenje će biti još uspešnije i brže. Danas znamo da bokvica i med  nisu jedino korisni kod organa za varenje, već i da postižu izvanredne rezultate kod bolesti respiratornih organa, za tu namjenu koristi se lekoviti čaj.

Od sušenih listova bokvice pravi se čaj, a od svježih se izvlači ekstrakt tj. sirup koji čisti disajne organe od nagomilane sluzi, smiruje nadražaj i pomaže nam da iskašljemo sadržaj koji se nalazi u našim bronhijama i plućima. Kombinacija ova dva lijeka je više nego dobra. Bokvica i med se takođe jako fino slažu u čaju.

Izvor

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI