Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaEvo koliko dugo stajnjak može ostati na površini tla prije nego što...

Evo koliko dugo stajnjak može ostati na površini tla prije nego što se unese u zemlju!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stajnjak je važan izvor hranjivih tvari za biljke i igra ključnu ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo stajnjak može ostati na površini tla, a da ne uđe u zemlju.

U ovom tekstu ćemo detaljno istražiti koliko dugo stajnjak može ostati na površini tla, šta utiče na njegovu brzinu razgradnje te zašto je važno unijeti stajnjak u tlo što prije kako bi se iskoristile sve hranjive materije i smanjio negativni utjecaj na okoliš.

Stajnjak može biti ostavljen na površini tla i ne unijeti se u zemlju nekoliko mjeseci, ovisno o vremenskim uslovimai drugim činiocima. Međutim, vremenom će se stajnjak razgraditi i početi oslobađati hranjive materije koje su potrebne biljkama.
Koliko dugo se stajnjak može ostaviti na površini ovisi o mnogim činiocima, uključujući:
  • Vremenski uslovi: temperatura, vlaga, sunčevo zračenje i kiša mogu snažno uticati na brzinu razgradnje stajnjaka.
  • Količina i vrsta stajnjaka: neke vrste stajnjaka se brže razgrađuju od drugih, a veće količine stajnjaka će također uticati  na brzinu razgradnje.
  • Vrsta tla: tlo bogato humusom će bolje razgraditi stajnjak od siromašnog tla.

Uopšteno, preporučuje se da se stajnjak unese u tlo što je prije moguće kako bi se osigurala najbolja upotreba hranjivih tvari.

Da li je bolje stajnjak upotrijebiti zimi ili u proljće pročitajte OVDE

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI