Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZeleni krovovi – potencijal urbane poljoprivrede

Zeleni krovovi – potencijal urbane poljoprivrede

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoji mnogo razloga za ugradnju zelenog krova (ekonomski, ekološki, socijalni, društveni, estetski)…ovoga puta osvrnućemo se na značaj primjene zelenog krova u otklanjanju uzroka koji dovode do posljedica sve učestalijih ekstremnih vremenskih prilika.

Većina vegetacionih zelenih krovova ima slične funkcije, ali svaka instalacija je jedinstvena, a tehničke performanse mogu varirati u zavisnosti od regiona, klime, gradnje i dizajna vegetacionog krova.

Svjedoci smo, sve učestalijih pojava ekstremnih vremenskih prilika (poslednje su nedavne oluje sa snažnim razarajućim efektima). Primjena zelenih krovova svakako može uticati na ublažavanje posljedica ovako ekstremnih vremenskih prilika. Čarobne riječi su “upravljanje olujama” “upravljanje vodama”.

Ključni problem koji se javlja leži u tome, što u većini gradova kišnica iz olučnih vertikala i kanalizaciona otpadna voda skupljaju se i odvodi jednom cijevi. Tokom ekstremnih događaja (velika količina padavina u jednom danu/ili više dana) sistem koji prikuplja kišnicu i kanalizaciju biva preopterećen.

I sami smo svjedoci ovakvih incidenata u urbanom prostoru (izlivanje ulične kanalizacije, sa dalekosežnim posledicama na život i funkcionisanje u gradu).

Kakve veze imaju zeleni vegetacioni krovovi sa ekstremnim vremenskim situacijama?

Prije svega zeleni vegetacioni krovovi se ponašaju kao sunđeri, apsorbuju značajnu količinu vode za snabdevanje biljaka koje su zasađene na krovu. Ova situacija dovodi do smanjenog odlivanja kišnice u sistem za odvod kanalizacione vode i samim tim pomaže u otklanjanju uzroka – kombinovane kanalizacije (izlivanje usled preopterećenosti odvoda otpadnih voda).

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih pozitivnih efekata primjene zelenih krovova.

Zeleni krovovi su takođe jedan od načina za smanjenje uticaja emisije CO2 na ozon i efekat staklene bašte.

Zanimljiv je podatak koji je naveden u istraživanju iz 2006, članak  ‘‘Green Roofs – Cooling Los Angelese: A Resource Guide’’ (Zeleni krovovi – Hlađenje Los Anđelesa: Vodič za resurse), pokazatelji ukazuju da jedan kvadratni metar zelene površine može amortizovati negativan uticaj jednog automobila, u prosjeku.

Kombinovanjem i primjenom zelenih krovova sa urbanom poljoprivredom može dovesti do većeg stepena amortizacije emisije ugljen dioksida u gradovima, ne samo direktnim pretvaranjem istog u kiseonik. Doprinos je i u  različitim načinima sprečavanja nastanka CO2 što je višestruki pozitivan učinak.

Potencijal urbane poljoprivrede se ogleda ne samo u proširenju mogućnosti filtriranja štetnih materija i gasova. Urbana poljoprivreda ima dodatnih pozitivnih uticaja na više aspekata našeg društva, a zeleni krovovi su svakako jedan od odličnih modela za realizaciju.

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.đ

Izvor: arhingreen.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI