Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPoslije berbe ovako čuvajte krastavce!

Poslije berbe ovako čuvajte krastavce!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niko ne voli mekane krastavce. Evo šta možete da uradite da bi vaši krastavci ostali svježi što duže

Kada je sezona krastavaca

Krastavce možete pronaći u većini trgovina prehrambenih proizvoda tokom cijele godine. Najpopularnija sezona je, međutim, od maja do avgusta. U ovom trenutku ćete ih naći na pijacama. Koliko dugo traju krastavci? Cijeli krastavci će ostati dobri oko nedelju dana ako se pravilno čuvaju.

U međuvremenu presječeni krastavci potrajaće samo nekoliko dana u frižideru. Najbolje je da se držite dalje od sječenja krastavaca prije nego što budete spremni da kuvate ili služite.

 Kako čuvati cijele krastavce

Krastavce ujvek držite u frižideru. Oni će propasti mnogo brže ako se skladište na sobnoj temperaturi. Kada dođete kući iz prodavnice, odmah ih stavite u vrećicu sa patent zatvaračem i smjestite ih u frižider. Ako kastavce držite van hermetičke posude mnogo brže će propasti.

Najkorisniji savjet za čuvanje krastavca, jeste da ih je najbolje držati u frižideru kada su zasebno umotani u papirne ubruse prije nego što uđu u zip-vrećicu. Ubrusi apsorbuju suvišnu vlagu (krastavci imaju super visok sadržaj vode), što spriječava da torba prerano postane sluzava i smanjuje se proces truljenja.

Dakle, da budemo potpuno jasni, evo najboljeg načina čuvanja cijelih krastavaca u frižideru:

  • Zamotajte svaki krastavac pojedinačno u papirne ubruse
  • Stavite ih u patent-vrećicu i čvrsto zatvorite
  • Čuvajte do jedne nedelje u frižideru

Kako čuvati sječene krastavce

Šta ako su vaši krastavci narezani, sjeckani tj.nisu cjeli? Pravila ostaju skoro ista – zamotajte ih u papirne ubruse, stavite ih u hermetičku posudu i stavite u frižider. Očigledno je da nećete  pojedinačno umotati svaku krišku krastavca. Jedan papirni ubrus trebao bi biti dovoljan da odloži cijeli isječeni krastavac. Čak i ako se savršeno čuvaju, isječeni krastavci neće dugo trajati – stoga ih planirajte pojesti najkasnije narednog dana.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Pet SAVJETA za bolji rast KRASTAVACA

Ovako zalivajte krastavac i očekujte dobre rezultate

Krastavac na otvorenom polju: Njega u maju

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI