Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaEngleski novinar posjetio BiH: Oduševit će vas njegov izvještaj o našoj zemlji

Engleski novinar posjetio BiH: Oduševit će vas njegov izvještaj o našoj zemlji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ko se jednom napije, vode sa Baščaršije…

O Bosni i Hercegovini mnogi su napisali lijepe tekstove, divne pjesme i iz naše zemlje su ponijeli najljepše utiske. No i pored toga što znamo u kakvoj zemlji živimo ili smo živjeli, uvijek nam je drago pročitati pohvale i lijepe riječi.

Posebno je to tako kad dolaze od uglednih medija koji znaju cijeniti lijepo i koje čitaju stotine miliona ljudi širom planete. A jedan takav je upravo britanski Telegraph. Njihov novinar i putnik istraživač Anthony Cooper je otkrio šta je sve pronašao u Bosni i Hercegovini, njenim ljepotama i znamenitostima.

Privlačne destinacije
“Posljednje stoljeće u bh. historiji je bilo burno, ali prošlo je više od 20 godina od početka rata na Balkanu, višestranog sukoba koji je nastao nakon raspada bivše Republike Jugoslavije. Srećom, vremena se mijenjaju”, napisao je Anthony Cooper za Telegraph.

“Stabilnost je vraćena i zemlja je sigurna sada, a kroz predivna mjesta ponovo je otkrivana od strane posjetilaca. Za putnike koje žele izbjeći horde, BiH ima lijepe i privlačne destinacije i izvan obnovljenih gradova – Sarajeva i Mostara. Ustvari, BiH brzo raste ka jednoj od najpoželjnijih evropskih destinacija zahvaljujući nepristupačnim vrhovima, brzim rijekama, gustim šumama i prostranom okolinom”, dodao je u svom tekstu.

Od 2012. godine, zemlja je već smještena u top 10 avanturističkih destinacija magazina National Geographica.

”Srž njene netaknute divljine su središnji Dinaridi, gdje okosnicu zemlje čine Bjelašnica i Nacionalni park Sutjeska koji više aktivnosti mogu ponuditi na otvorenom. Planina Bjelašnica, koja je ugostila Zimske olimpijske igre 1984. godine, ima uzvišene vrhove,, vodenice, tradicionalna sela i najvisočije selo u BiH – Lukomir. Nacionalni park Sutjeska dom je najvisočijeg vrha u zemlji – Maglića na visini od 2,386m (7,828 stopa).

Prije nekoliko godina, penjači su shvatili da Bosna nudi svježe i zahtjevne izazove. Prenj, nazvan bosanskim Himalajima, netaknuti je alpski dragulj sa preko 11 vrhova od 2.000 metara. Jedan od njih, Vjetreno brdo, prvi put je osvojen 2003. godine”, naglasio je novinar Telegrapha.

Planinski biciklizam
Avanturisti, zemlja brzo postaje top avanturistička destinacija sa Čvrsnicom, 40 kilometara sjeverno udaljena od Mostara, ima nekoliko platoa i više od 10 vrhova preko 2,000m, a najveći je Plcono sa 2,228mi stijena od 1,300m visine. Penjači će biti oduševljeni sa kvalitetama stijene i izborom od preko 80 ruta na Drežnici u neretvanskom kanjonu, 20 milja sjeverno od Mostara.

Kanjon Tijesno obiluje nepoznatim i uglavnom neimenovanim oblicima, a u augustu će se ovdje održati drugi festival penjanja.

Ako vam ovi vrhovi nisu dovoljno visoki, uvijek možete imati bolji pogled tako što ćete otići na paragliding sa Visočice iznad kanjona Rakitnice – gornje pritoke rijeke Neretve i jednog od najdubljih kanjona u Evropi.

Ljubitelji planinskog biciklizma također otkrivaju užitke u Bosni. Via Dinarica nudi neke odlične ture, ali Prenj je pogodan za MTBers sa velikim brojem ruta.

Bjelašnica je glavni skijaški obrt, samo sat vremena udaljen od Sarajeva, i sa savršenim stazama za spuštanje. Olimpijski biciklistički park je projekat u razvoju koji će uključivati oko 600km biciklističke staze. Danas se možete voziti sa Vrela Bosne (izvor rijeke Bosne), preko planine Igman do sela Babin Do.

Riječi znače
Banj Brdo je rekreativni centar pored Banje Luke, drugog najvećeg grada u BiH, sa fantastičnom besplatnom vožnjom. Daleko od gužve, postoji još mnogo destinacija na velikim rijekama, poput Une i Neretve, koje pružaju odlične usluge kajakarenja i raftinga.

Una, izvire ispod planine Strazbenice i plovi 210 kilometara uz hrvatsku granicu, kroz hrapave krajolike i guste šume, glavna je pritoka Save. Njene smaragdne vode pretvaraju se u nekim dijelovima u velike brzake. Tradicionalna Unska regata okupi više od 500 učesnika i više od hiljadu gledalaca svake godine iz cijele Evrope, pa čak i SAD-a.

Neretva izvire ispod Dinarskih planina i plovi 240km ispod famoznog Starog mosta u Mostaru do Jadranskog mora u Hrvatskoj, bivajući najdužom rijekom u regiji. Kanjoni između Glavatičeva i Konjica nude neke veoma izazovne vode. Za sve koji su u potrazi za novim uzbuđenjem, Bosna i Hercegovina bi trebala biti sljedeća destinacija na avanturističkoj karti”, isipisao je u svom tekstu Cooper. Hvala mu na lijepim riječima, znače nam mnogo, posebno u ovo vrijeme velikih napada koje naša domovina trpi iz susjedstva…

Izvor: bboy-news.info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI