Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKUPUJE SE PREVIŠE U Hrvatskoj se baci 300.000 tona hrane, a gladnih...

KUPUJE SE PREVIŠE U Hrvatskoj se baci 300.000 tona hrane, a gladnih na HILJADE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Više od 300.000 tona hrane godišnje se baci u Hrvatskoj, dok brojna udruženja i organizacije istovremeno nastoje da pobude solidarnost građana prema stotinama gladnih i beskućnika, prenose hrvatski mediji.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u međunarodnom časopisu Vejst menadžment  potvrdilo je ranije poznate podatke da se u Hrvatskoj godišnje u prosJeku baci 75 kilograma hrane po stanovniku.

Posmatrano je 115 hrvatskih domaćinstava od maja do septembra 2017. godine i koliko hrane bacaju, prenosi Hina.

Kada se dobjena težina bačene hrane pomnoži s brojem stanovnika, može se zaključiti da samo domaćinstva u Hrvatskoj godišnje bace najmanje 300.000 tona hrane.

Istraživačica Branka Ilakovac ističe da u količini ukupno bačene hrane domaćinstva učestvuju sa 77 odsto, dok se u Evropi baca oko 92 kg hrane po stanovniku, od čega domaćinstva malo više od polovine.

U Evropi se ukupno baci 88 miliona tona, a u svijetu čak 1,3 milijarde tona hrane.

U svijetu je broj pothranjenih i gladnih prvi put porastao na gotovo milijardu ljudi, a isto toliko postoji onih s prekomernom težinom.

To je dvostruki teret za zdravstvo, ističe Branka Ilakovac.

Sve potrebe za hranom gladnih u svetu bile bi zadovoljene kad bi oni samo dobili hranu koja se baca u SAD i u Velikoj Britaniji, rekla je.

Gotovo polovinu ukupne količine bačene hrane u Hrvatskoj, tačnije 46 posto, čini voće i povrće, a slijede nejestivi dijelovi hrane, poput ljuski jaja, listova čaja i kafe sa 12 odsto, zatim hljeb i peciva s devet odsto, krompir sa osam i meso sa sedam odsto, pokazala su navedena istraživanja.

Najmanje se bacaju tjestenina i pirinač, mlijeko i mliječni proizvodi, svako po četiri odsto, riba i pripremljena jela po tri odsto, kolači, keksi i preradjeno voće i povrće po dva odsto.

Domaćinstva sa više djece bacaju više tjestenine, pirinča, mlijeka i mliječnih proizvoda, a oni s većim brojem članova više mesa, krompira, hljeba i peciva, tjestenine i pirinča.

Obrazovaniji su bacili manje krompira, tjestenine i pirinča, a oni s većim primanjima više kolača i keksa, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tri četvrtine učesnika istraživanja bile su žene, a oko dvije trećine osobe u dobi izmedju 30 i 45 godina.

Najčešće domaćinstvo u istraživanju sadržavalo je dvije odrasle osobe (53 odsto), a polovina obuhvaćenih istraživanjem bio bez dece.

U jednom ranijem istraživanju gotovo polovina ispitanika smatrala je kako je glavni krivac za nastanak otpada od hrane prevelika količina pripremljenog obroka, dok je za 29 posto ispitanika kriva prevelika količina kupljenih namirnica.

Kako bi smanjili bacanje hrane koja im preostane, najviše, trećina učesnika njome nahrani psa ili mačku, a malo više od četvrtine baci preostalu hranu iz obroka u kantu za smeće, podaci su Branke Ilakovac.

U istraživanju, većina ispitanika rekla je da nije imala usluge organizovanog prikupljanja i transporta biološkog otpada.

Izvor: Srpskainfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI