Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaEkstrakt sjemenki groždja 20 puta jači antioksidans od vitamina C

Ekstrakt sjemenki groždja 20 puta jači antioksidans od vitamina C

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ekstrakt od sjemenki grožđa je 20 puta jači antioksidans od vitamina C i čak 50 puta moćniji od vitamina E. Istraživanja su pokazala da sadrži koncentrovana ljekovita jedinjenja ovog voća, koja postižu bolje zaštitno dejstvo na ćelije nego kombinovani unos vitamina E i C.

Ekstrakt sjemenki grožđa širi krvne sudove, jača kapilare, sprječava infarkt srca, smanjuje rizik od proširenja vena i nastanka aterosklerotskih plakova, odnosno taloženje masti na zidovima krvnih sudova. Smanjuje i rizik od oštećenja očnog tkiva, kao i mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte u starosti. Ima i laksativno dejstvo pa se preporučuje kod dužih opstipacija, odnosno zatvora.

Ekstrakt značajno pomaže osobama izloženim stresu i teškim fizičkim naporima pri radu ili bavljenju sportom.

Ovaj eliksir zdravlja preporučuje se i djeci izloženoj fizičkim naporima ili ako se oporavljju od bolesti. Istraživanja su pokazala da sastojci proantocijanadini štite zdrave ćelije od oštećenja koja mogu da izazovu pojedini lijekovi, duvan ili hemioterapija. Ostali sastojci sjemena grožđa sprječavaju aktivnost enzima koji razaraju kolagen, elastin, hijaluron i druge tkivne strukture. Zapravo, njihovim posredstvom usporavaju se procesi starenja i razgradnje tkiva.

O tome govori i primjer njemačkog istraživanja kojim su obuhvaćeni pacijenti sa hroničnom venskom insuficijencijom, odnosno poremećajem venskog krvotoka, bolešću današnjice tipične za razvijena društva koja mnogo sjede i stoje, a malo se kreću. Poslije šest nedelja uzimanja ekstrakta kao terapije, ustanovljena je smanjena natečenost nogu i bolova oboljelih, kao i njihov subjektivan osećaj “teških nogu”.

Mada izuzetno djelotvoran, ekstrakt nije preporučljiv za dijabetičare, kao uostalom ni grožđe zbog velike koncentracije šećera.

Izvor: Zdrava i prava

PROČITAJTE:

Iskoristite trešnje na pravi način i uzmite najbolje od njih!

8 čudesnih dobrobiti krastavca

Evo zašto bi i kako trebalo jesti šumske jagode

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

okvašivači

Šta su okvašivači i kako se koriste?

Okvašivači ili ađuvanti su pomoćna sredstva za primjenu sa pesticidima i folijarnim đubrivima, a korsite se u cilju povećanja njihove efikasnosti, poboljšanja načina djelovanja...