Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaDuvanov trips i kako zaštititi luk i ostalo povrće i cvijeće

Duvanov trips i kako zaštititi luk i ostalo povrće i cvijeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Duvanov trips napada luk, ali i paradajz, krastavac, papriku, kasni kupus, cvijeće, itd.

Tripsi, iako vrlo sitni insekti, izazivaju značajne štete u povrtnjacima. Osim što nanose direktne štete usljed sisanja biljnih sokova, tripsi su i prenosioci fitopatogenih virusa.

Tripsi su značajne štetočine koje napadaju preko 150 vrsta biljaka kako u zaštićenom prostoru tako i na otvorenom polju.

To su sitni insekti, izduženog tijela koji sišu sokove uz lisne nerve, a na mjestu uboda se pojavljuju bijele tačkice koje se ubrzo međusobno spajaju, pa veći dijelovi lista pobijele, a kasnije postaju sive.

U polju razvijaju 3-5 generacija godišnje, a u zaštićenom prostoru tripsi se razmnožavaju tokom cijele godine, ističe Zoran Panajotović, dipl. inženjer zaštite bilja.

Pročitajte: Ove biljke NIPOŠTO nemojte saditi pored LUKA u bašti – Ni jedno ni drugo vam neće uspjeti

Prezimljavaju u stadijumu imaga u zemljištu. Odrasli insekti se pojavljuju rano u proljeće najprije na korovima, a zatim prelaze na rasad duvana i povrtarske kulture.

U proljeće, kada su srednje dnevne temperature preko 10-12°C ženke polažu jaja, tako što legalicom zarežu mlado lišće. Jedna ženka položi i do 100 jaja. Polaganje jaja počinje u drugoj polovini aprila i početkom maja, a najveći broj biva odložen krajem jula i početkom avgusta.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI