Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiDa li ste se pitali šta je štetnije, pivo ili vino?

Da li ste se pitali šta je štetnije, pivo ili vino?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Helmut Seic, dugogodišnji istraživač uticaja alkohola na ljudski organizam, ne slaže se s tom tvrdnjom. Istraživanje sprovedeno u Kini sugeriše da pivo sadrži sastojke koji mogu imati vanredne zdravstvene koristi. Autori istraživanja tvrde da crijevni mikrobiom može razgraditi određene komponente piva koje mogu pozitivno uticati na imunološki sistem.

Te komponente mogu imati protivupalno i antioksidativno djelovanje, čineći štetne produkte metabolizma manje opasnima, tvrde.

Međutim, postoji kontroverza oko ovog istraživanja. Istraživanje je finansirala “State Key Laboratory of Biological Fermentation Engineering of Beer”, koja je povezana s Tsingtao pivarom, jednom od najvećih pivara u Kini. Dodatno, dva od pet autora istraživanja su iz laboratorija te pivare, što ukazuje na mogući sukob interesa.

Helmut Seic, naučnik koji se bavi istraživanjem alkohola, sumnja u nezavisnost ovog istraživanja.

Ipak, istraživanje je kontroverzno

Seic naglašava da, uprkos potencijalnim prednostima nekih sastojaka piva kao što je ekstrakt hmelja, štetan oksidativni učinak alkohola na tijelo je znatno veći. Oksidativni stres može izazvati upale i povećati rizik od različitih bolesti, uključujući dijabetes i rak, navodi “Klik”. Takođe, Seic upozorava da alkohol, posebno u debelom crijevu, može povećati rizik od raka, budući da se u tijelu pretvara u toksični acetaldehid.

Paradoksalno, Seic tvrdi da je pivo čak štetnije za crijeva od vina, iako još nije jasno zašto je to tako, navodi “DW“.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI