Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČarobna božićna zvijezda može potrajati cijelu godinu, ako se pridržavate ovih pravila

Čarobna božićna zvijezda može potrajati cijelu godinu, ako se pridržavate ovih pravila

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Božićna zvijezda ne mora biti isključivo praznični dekor koji ćete zaboraviti čim prođu Božić i Nova godina.

Umjesto toga, uz malo pažnje i ljubavi, ovu biljčicu možete bez problema održati na životu i pomoći joj da ponovno procvjeta u pravo vrijeme za iduće praznike.

Stavite svoju božićnu zvijezdu na mjesto s puno sunčeve svjetlost jer je zapravo riječ o tropskoj biljci koja voli puno svjetlosti. Osim toga, ove biljčice vole i vlažno okružje pa ih držite blizu drugih božićnih zvijezdi i drugih biljaka kako bi zadržale svoju posebnu mikroklimu. Pripazite da vam biljka nije na promaji, nezavisno radi li se o toplom ili hladnom zraku.

Pročitajte: BOŽIĆNA ZVIJEZDA – NJEGA I ODRŽAVANJE

Zalivanje

Tokom zime božićnim zvijezdama ne odgovara presuvo tlo, ali morate pripaziti da se voda može dobro ocijediti jer su podložne truljenju korijenja. Ako oko svoje biljke imate papir, izbušite rupe na njegovom dnu i stavite biljku na plastični tanjir kako bi suvišna voda imala gdje iscuriti.

Održavajte uravnoteženi raspored zalivanja (zalijte kada je tlo suvo, nemojte dopustiti da tlo dugo postane suvo i osigurajte dobri sistav oticanja vode) cijele godine.

Orezivanje

Božićnu zvijezdu je potrebno orezati kada odlučite pokušati održati je u životu do iduće godine. Kada listovi u boji otpadnu, što se većinom događa u rano proljeće, podrežite je sve dok ne ostanu dva ili tri pupoljka odnosno do visine od otprilike 15-ak cm.

Korisni savjeti

Želite li da vaša biljka ponovno procvjeta, kada dođe jesen obavezno svoju biljku držite u potpunom mraku od 8 do 12 sati svaki dan jer božićne zvijezde trebaju period od 8 do 10 nedjelja dugih i mračnih noći. Spremite svoju biljku u mračni ormar ili je prekrijte kutijom te radite to sve dok ne počne ponovno cvjetati.

Pročitajte: BOŽIĆNA ZVIJEZDA pravi je ukras za praznike – kako je sačuvati i za sljedeću godinu

Kada za par mjeseci počnu izbijati nove mladice podrežite središnju stapku kako biste prisilili biljku da se razgrana. Božićne zvijezde na otvorenom znaju se povlačiti po tlu pa ih treba redovno podrezivati.

Inače mogu preživiti na otvorenom ako su na sunčanim lokacijama i zaštićene od vjetra, a temperatura zraka ne pada ispod 7 stepeni Celzijusa. Pritom imajte na umu da ove biljke vole blago kiselo i rahlo tlo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI