Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaZuhrudin i Šeherzada Zilić iz Tarevaca inate se godinama: Sve zajedno rade,...

Zuhrudin i Šeherzada Zilić iz Tarevaca inate se godinama: Sve zajedno rade, zato su uspješni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zuhrudin i Šeherzada Zilić iz Tarevaca kod Modriče uspješni su farmeri duži niz godina. Pandemija koronavirusa nije ih obeshrabrila, ali vjeruju da će mjere nadležnih biti korigovane kako bi i oni sa preko 65 godina života mogli realizovati proljetnu sjetvu.

Zuhrudin Zilić slovi za jednog od najuspješnijih farmera i proizvođača mlijeka na području Modriče.

– Imam 22 grla goveda, odnosno devet muznih krava, a ostalo su junad i bikovi. Imao sam ja 45 grla, ali snaha se razbolila, pa je sin sa porodicom preslio se u Njemačku kako bi snahu liječili. Nadam se da će djeca biti dobro, a ja i moja Šaza ćemo sve zajedno postići – govori Zuhrudin Zilić.

Kaže da je problem nedostatak radne snage.

– Kada su djeca otišla, mi smo prepolovili stočni fond. Međutim, teško je naći vrijednog radnika, a posla je mnogo. Kada mogu naći, angažujem radnika. Kada ne mogu, radimo ja i Šaza što možemo, što ne možemo to propada i šta da se radi. Imamo zemlju u zakup, imamo dosta stočne hrane. Ipak, nedostatak radne snage zabrinjava – podvlači ovaj vrijedni Tarevljanin.

Zuhrudin Zilić kaže da se može živjeti od prodaje mlijeka.

– Plasman je zagarantovan, da tako kažem. Ne mogu se žaliti. Redovno odvoze mlijeko, redovno plaćaju. Subvencije su tu, one ne kasne. Ja sve razumijem, svaku turobnost vremena. Hvala njima što o nama brinu kroz te podsticajne mjere – ističe Zilić.

Vrijedni poljoprivrednik iz Tarevaca brine se da li će zbog pandemije koronavirusa moći blagovremeno realizovati proljetnu sjetvu. Ima više od 65 godina, ali se nada razumijevanju nadležnih.

– Situacija nije sjajna. Nedavno su moje kolege sa traktorima vršili dezinfekciju Modriče i prigradskih dijelova. Žao mi je što zbog svojih godina nisam mogao pomoći. Ne znam kako ćemo ove godine posijati. Nismo bili spremni za sjetvu, a ona je na pragu. Ne smijemo izlaziti iz kuće i dvorišta. Ako ja ne odem posijati, neće niko za mene to uraditi. Šta će i kako će biti, ko zna – sliježe ramenima ovaj farmer.

Zuhrudin Zilić primjer je uspješnog poljoprivrednog proizvođača čiji rezultati rada mogu biti ohrabrenje za mlađe. Vrijedi pokušati.

Izvor: avaz.ba

PROČITAJTE:

Šta će korona uraditi svjetskoj poljoprivredi?

Za sjemenske pakete stiglo 750 prijava

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI