Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZadimljavanjem voćari štitili rod

Zadimljavanjem voćari štitili rod

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U podmajevičkom kraju, koji je poznat po proizvodnji šljive voćari su proveli prethodne dvije noći u voćnjaku štiteći cvijetove voća zaštitnom mjerom zadimljavanjem.

Voćar Milan Vasilić, koji ima zasad šljive od 10 dunuma u selu Kacevac koji je rubno područje Bijeljine ka obroncima Majevice, kaže da su temperature dostizale do -4 stepena celzijusa u prethodna dva jutra.

“Svi koji se bavimo voćarstvom smo zadimljavali voćnjake i na taj način ublažili mraz koji je štetan po plod”, rekao je Vasilić.

Na ovom području, dodao je Vasilić, najčešća mjera zaštite koju primjenjuju voćari kod proljetnjih mrazeva je metoda zadimljavanja.

“Pale se teško sagorljivi materijali, pa se stvaraju  guste dimne zavjese,  i na taj način dim poveća temperaturu za oko 1,5  stepen -objasnio je Vasilić.

On je dodao da cvijetni pupoljci spadaju u organe koji su najosjetljiviji prema mrazu i pri niskim temperaturama mogu potpuno izmrznuti.

“Šljive su do sada 80 odsto iscvjetale i u narednom periodu pri kraju cvjetanja, kad otpadne najmanje dvije trećine latica cvjetova biće tretirane protiv bolesti osice i monilije”, rekao je Vasilić i  izrazio nadu da u narednom vremenskom periodu neće biti niskih temperatura koje bi mogle ugroziti rod voća u ovom kraju.

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

Šta raditi sa voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

Uticaj mraza na voće

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI