Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Đurđevak – Načini sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đurđevak ili đurđica je zeljasta višegodišnja biljka koja raste samoniklo na livadama i rubovima šuma ili, ako se uzgaja, u cvjetnim gredicama.

Korijen je bijele boje i razgranat te se iznad tla pretvara u podanak bijele boje iz kojeg dalje raste zelena, mesnata i uspravna stabljika. Listovi rastu iz duguljaste stapke i najčešće su raspoređeni od 1 do 3 na svakoj. Zelene su boje te dugi, ušiljeni i glatki.

Posaditi đurđicu je tako jednostavno da je možete uzgojiti iz jednog primjerka kojeg pronađete u šumi ili na livadi. U nastavku donosimo još neke savjete kako bi uzgoj bio uspješan.

Pročitajte: ZUMBUL – Sadnja, uzgoj, održavanje

Đurđevak je najbolje saditi u kasnu jesen kako bi se tokom zime prilagodile području i nastavile rasti u proljeće. Ako se sadi u proljeće, postoji mogućnost da se tokom visokih ljetnih temperatura posuši ili oslabi te ne prezimi.

Đurđice se ukrštaju s drugim vrstama sličnih karakteristika kako bi se razvile druge boje cvjetova ili listova. Ukrštanje traži posebne uslove i kontrolisan rast, pa se najčešće obavlja u rasadnicima ili kod uzgajivača. Ipak, najčešći način za dobijanja šara na listovima ili druge boje cvjetova je ubrizgavanje virusa koji mijenjaju boju.

Pročitajte: Šumarica ili anemona – Cvjeta u rano proljeće i plijeni izgledom

Sjetva đurđevka prilično je rijedak način razmnožavanja i uzgoja, ali ne i nemoguć. Sjeme se uzima iz potpuno zrele bobe te se može ostaviti nekoliko sati u toploj vodi kako bi sjemenke isplutale. Važno je ne dirati bobu i vodu u kojoj je bila namočena golim rukama jer je jako otrovna. Zrele sjemenke su smeđe boje i siju se u rahlu zemlju tokom proljeća. Mogu se posijati i direktno u tlo. Velike su klijavosti i brzo prokliju, jedino ih je važno redovno zalivati i zemlju održavati vlažnom. Iako biljka relativno brzo proklija, neće cvjetati još nekoliko godina.

Najbrži način za doći do cvijeta je posaditi zrelu sadnicu s razgranatim korijenjem. Sadnica se sadi dijeljenjem u jesen kako bi se biljka primila u zemlju. Najbolje ju je posaditi u rahlu zemlju te pokriti malčem ili lišćem kako bi je zaštitili od smrzavanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI