Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠumarica ili anemona - Cvjeta u rano proljeće i plijeni izgledom

Šumarica ili anemona – Cvjeta u rano proljeće i plijeni izgledom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šumarica ili anemona spada u porodicu žabnjaka, Ranunculaceae. Raširena je u šumama mnogih evropskih zemalja, Sjeverne Amerike i Japana. Danas je poznato više od 120 kultiviranih sorata šumarice. Ona je trajnica koja se razvija iz gomolja. Visine je od 10 do 20 cm.

Cvate u svim bojama u rano proljeće, u martu te je tada pravo vrijeme za sadnju. Sade se samo biljke s potpuno formiranim gomoljem, i to na sunčano ili polusjenovito mjesto u humusnu, hranjivima bogatu i propusnu zemlju u kojoj vrlo lako razvija svoje vodoravno korijenje. Za vrijeme rasta i cvatnje zahtijeva dosta vlage te ju tada treba redovno zalivati. Kada joj se omoguće idealni uslovi za rast, vrlo se lako širi, pa se zbog toga sadi kao pokrivač tla. Osim kao pokrivač tla prekrasno djeluje na gredici u kombinaciji s tulipanima, zumbulima i drugim gomoljastim i lukovičastim trajnicama.

Pročitajte: Kako se gaji ukrasna žalfija

Ako je zima jako hladna, mjesta gdje su posađene šumarice pokrijte zaštitnim pokrivačem, tresetom ili listincem. Anemone danas nudi gotovo svaki vrtni centar. To i nije neobično jer one plijene na prvi pogled, čim ugledamo njihove dopadljive cvjetove na etiketi.

Neki su bijeli, neki ružičasti ili ljubičasti, jednostrukog ili dvostrukog vijenca latica. Razlikuju se i prema visini pa tako velik izbor doista pruža velike mogućnosti u uzgoju. Dobro podnose sjenovite položaje. Izdržaće velike količine kiše i vlage i s njima ste mirni sve do mrazeva.

Pročitajte: Kako uzgajati ruže na balkonu – Nekoliko savjeta za zagarantovan uspijeh

Sade se u kamenjare, na cvjetne gredice u kombinaciji s tulipanima, zumbulima i narcisima, kao pokrivači tla ili za rez.

Napomena: Prije sadnje gomolje umočite 24 sata u kantu s vodom. Na taj ćete način lakše prepoznati mala zadebljanja iz kojih će se razviti stabljika.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI