Nedjelja, 4 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaĐubrenje luka: Kako osigurati zdrave i kvalitetne lukovice

Đubrenje luka: Kako osigurati zdrave i kvalitetne lukovice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrenje luka je jedna od ključnih metoda u uzgoju ovog povrća, koja ima važnu ulogu u postizanju dobrog prinosa i kvaliteta luka. Kako je sjetva u rano proljeće, obrada tla počinje u jesen, što omogućuje da se tlo pripremi za sjetvu luka.

U osnovnom đubrenju koristi se 600-800 kg NPK u korist azota i kalijuma, a 0,5 vrijednost fosfora (sve zavisi o analizi tla). Ova količina đubriva osigurava dovoljnu količinu hraniva za luk, koji će se koristiti tokom vegetacije.

Prije sjetve, tlo treba obraditi i unijeti još 300-400 kg NPK 7:14:21. Također, potrebno je provesti tanjiranje, što znači zatvaranje brazde, kako bi se osiguralo da sjeme bude u potpunosti prekriveno zemljom. Obrada zemljišta sjetvospremačem mora biti vrlo kvalitetna, bez mikrodepresija, što osigurava da se sjeme ravnomjerno rasporedi u tlu.

Prihranjivanje se vrši i do dva puta. Prva prihrana vrši se u fazi 3 lista, a druga u fazi stvaranja glavica. U prvoj fazi, preporučuje se dodati do 100 kg/ha KAN-a, dok se u drugoj fazi treba biti oprezan s azotom jer isti produžava vegetaciju i utiče na kvalitetu lukovice. Tada se koristi đubrivo bogato kalijumom i fosforom.

Pročitajte: Đubrenje bijelog luka

Kada se primjenjuje đubrenje, važno je pratiti stanje tla i biljaka, te prilagođavati količinu i vrstu gnojiva prema potrebama biljaka. Uz redovito i pravilno đubrenje, uzgajanje luka može postati jednostavniji i učinkovitiji proces.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI