Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoProljetna ishrana koka nosilja: Savjeti za uravnoteženu prehranu i visoku produktivnost

Proljetna ishrana koka nosilja: Savjeti za uravnoteženu prehranu i visoku produktivnost

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Provjera i prilagođavanje prehrane koka nosilja u proljeće ključni su za održavanje njihovog zdravlja i produktivnosti. Proljetna ishrana trebala bi sadržavati uravnoteženu mješavinu hranjivih materija, uključujući proteine, ugljenehidrate, vitamine i minerale.

Najbolji način da osigurate uravnoteženu prehranu vaših koka nosilja je korištenje kvalitetne hrane za kokoši nosilje dostupne na tržištu. Takva hrana obično sadrži odgovarajuću mješavinu hranjivih materija koja će osigurati da vaše kokoši dobijaju sve što im je potrebno.

Kada birate hranu za kokoši nosilje u proljeće, obratite pažnju na njezinu količinu proteina. U ovo doba godine, vaše kokoši trebaju više proteina kako bi pomogle u proizvodnji jaja. Preporučena količina proteina u hrani za kokoši nosilje iznosi oko 16 do 18 posto.

Proljetna ishrana koka nosilja također bi trebala uključivati ​​dovoljnu količinu vode. Kokoši koje ne dobijaju dovoljno vode mogu iskusiti dehidraciju, što može dovesti do problema s proizvodnjom jaja.

Pročitajte: Povećajte nosivost jaja kod vaših koka – Hranite ih bijelim lukom!

Osim hrane za kokoši nosilje, možete im dati i drugu hranu, poput svježeg voća i povrća. Neki odlični izvori hranjivih materija za vaše kokoši uključuju zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i zelene salate. Također možete razmisliti o davanju kuvane riže ili kvinoje kao dodatak prehrani. A takođe se pokazalo da korišćenje koprive kao dodatak ishrani utiče na težinu kod živine, utiče i na bolji prinos jaja.

Kako spremiti koprivu za ishranu živine

Kako navode ruski stručnjaci, za upotrebu koprive u ishrani, potrebno je nabrati lišće i vrhove biljke jer otvrdnula stabljika nije potrebna, te ih pravilno termički obraditi (nakon što je naberete, stavite u posudu i prelijte kipućom vodom kuvajte 15 minuta), a potom dodajte koncentrat ili zrna, jer kokoške ne vole da jedu svježe biljke.

Uz pravilnu prehranu, vaše kokoši trebaju imati i dovoljno prostora za kretanje i izgradnju gnijezda za polaganje jaja. Redovito čišćenje kokošinjca također je ključno za održavanje zdravlja vaših koka nosilja i sprečavanje širenja bolesti.

Pokazalo se da korišćenje koprive kao dodatak ishrani utiče na težinu kod živine, utiče i na bolji prinos jaja, ali je sa druge strane ovo teško primenljivo na velikim farmama.

Uz pravilnu prehranu, vaše kokoši trebaju imati i dovoljno prostora za kretanje i izgradnju gnijezda za polaganje jaja. Redovno čišćenje kokošinjca također je ključno za održavanje zdravlja vaših koka nosilja i sprečavanje širenja bolesti.

Zaključak:

Prilagođavanje prehrane kokoši nosilja u proljeće ključno je za njihovu zdravu produktivnost. Kvalitetna hrana koja sadrži dovoljno proteina i vode te dovoljno prostora za kretanje i gnijezda za polaganje jaja, bit će ključni faktori za osiguravanje visoke produktivnosti i zdravlja kokoši nosilja u proljetnom razdoblju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI